HU: VR:n kaukojuna käy yöllä ensimmäistä kertaa Helsinki-Vantaalla

HEL_keharata_1VR ajaa keskiviikkona puolen yön jälkeen ensimmäistä kertaa kaukoliikennejunalla Kehärataa Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta, kertoo Helsingin Uutiset. Kyseessä ovat testit, joita tehdään myös torstain ja perjantain välisenä yönä. Tavoitteena on selvittää kaluston soveltuvuutta rataosuudelle.

Lehden mukaan kaukojunalla ajetaan Tikkurilasta Kehäradan uuden osuuden koko mitta tunneliosuuksineen aina Martinlaaksoon asti. Sieltä palataan takaisin Tikkurilaan. Testit ajoittuvat välille kello 24 - 04, jolloin muu liikenne on vähäistä.

Päivitys 15.9: Rautatieharrastajien Vaunut.org -sivuston kuvien perusteella Kehäradalla ajettiin Schweizerische Lokomotiv- und Maschinenfabrik Sr2- sähköveturilla, joka veti ainakin yhtä kaksikerroksista matkustajavaunua. Kuva junasta kääntymässä Martinlaakson asemalla: Vaunut.org.

Tarkempia tietoja VR ei kerro, sillä kyse on koeajoista. Junissa on vain niiden miehistö eli kuljettaja ja mahdollista teknistä henkilökuntaa, kertoo Helsingin Uutiset. Jos kokeet sujuvat hyvin, lienee mahdollista että tulevaisuudessa lentoasemalle liikennöisi Kehärataa pitkin myös valittuja kaukoliikenteen junavuoroja.

Lentoposti.fi:n artikkelissa todettiin vuonna 2011, että lentoaseman toiveissa olisi saada Helsinki-Vantaalle myös kaukojunia. Jo tuolloin nähtiin, että Kehäradan hitaahko lähijuna palvelisi kenties enemmän työntekijöitä kuin matkalle lähtijöitä.

Liikenteen käynnistymisestä asti Kehäradalla on ajettu nykyaikaisilla nelivaunuisilla ja matalalattiaisilla Stadler FLIRT Sm5 -kaupunkijunilla (Fast Light Innovative Regional Train, otsikkokuvassa). Niissä on maksimissaan 232 istuma- ja 323 seisomapaikkaa.

Helsinki-Vantaalle heinäkuussa 2015 avautunut Kehärata-yhteys on kasvattanut suosiotaan tasaisesti. Lopullisesti Lentoasema-rautatieasema valmistui kuluvan vuoden maaliskuussa, kun asemalta terminaaleihin johtavat Suomen pisimmät liukuportaat otettiin käyttöön. T.T.

Helsingin Uutisten juttu

Päivitys 15.9: lisätty oikea junakalusto

Lue myös: