Hyväksytty sovintoehdotus päätti ilmailualan kiistan osittain - tukilakot kuitenkin mahdollisia LSG:n osalta

Finnair_shorthaul_1

Ilmailualaa uhannut lakko peruuntui kiistan osapuolten hyväksyttyä valtakunnansovittelijan esittämän sovintoehdotuksen. Lentoliikenteen kulun odotetaan palaavan normaaliksi viikonlopun aikana. Cateringin osalta tilanne on edelleen lukossa ja työtaistelutoimet jatkuvat sen ja tukilakkojen osalta.

Valtakunnansovittelija Esa Lonka teki aamuyön aikana sovintoehdotuksen työnantajia edustavalle PALTAlle, SLSY:lle ja IAU:lle. Vastausaikaa oli aamukymmeneen saakka. Lonka jatkoi vastausaikaa vielä kello 10.30 saakka.

Valtakunnasovittelija Esa Lonka kertoi kello 1040 sovun syntyneen Finnairin, SLSY:n ja IAU:n maapalveluiden osalta. Riita Finnairin omistaman LSG Sky Chefsin osalta jatkuu edelleen ja ennalta ilmoitetut lakkopäivät ovat edelleen sen osalta voimassa.

IAU:n puheenjohtaja Juhani Haapasaari on pettynyt ettei LSG:n osalta päästy sopuun. Haapasaari ihmetteli miten yksi mies Saksasta voi tulla pilaamaan saavutetun sovun.

LSG_1"Tukitoimet kuljetusalan liitoilta ovat edelleen voimassa LSG:n osalta ja työtaistelutoimet jatkuvat siis edelleen", kommentoi Haapasaari

"Myös SLSY osallistuu mahdollisiin tukitoimiin jotta catering-yhtiön ongelmat saadaan kuntoon", kertoo SLSY:n puheenjohtaja Thelma Åkers.

LSG Finlandin toimitusjohtaja Steffen Rosch valittelee kiistan jatkumista ja vakuuttaa yhtiön haluavan tehdä työtä Suomessa. Roschin mukaan esillä olleet 30 prosentin palkanalennukset koskisivat vain pientä osaa työntekijöistä.

"Kustannustehokkuus on elinehto", kiteytti Rosch.

Toimitusjohtaja Rosch ilmoitti lokakuussa olevansa valmis siirtämään toiminnot Viroon jos kustannustehokkuutta ei saada parannettua.

Mikäli IAU:n ja LSG:n väliseen työtaisteluun ei löydy ratkaisua, SLSY:n ja IAU:n tukilakot alkavat tiistaina 19.11.2013 klo 15.00.


Edessä erilliset säästöneuvottelut

Finnairin mukaan osapuolet ovat sopineet työllisyys- ja kasvusopimuksen mukaisesta työehtosopimuksesta. Lisäksi sovittiin, että Finnair ja SLSY sekä IAU aloittavat paikalliset keskustelut henkilöstösidonnaisten kulujen alentamisesta.  Finnair ja SLSY neuvottelevat yrityksen kannalta välttämättömien säästöjen saavuttamisesta 25.11.2013–28.4.2014 välisenä aikana, ja mikäli neuvotteluissa päästään säästötavoitteeseen, annetaan matkustamohenkilökunnalle kahden vuoden irtisanomissuoja.

IAU:n kanssa neuvottelut Finnairin tekniikan työntekijöiden paikallisesta sopimuksesta ovat jo varsin pitkällä, ja näitä neuvotteluja jatketaan. Lisäksi IAU:n kanssa jatketaan paikallisia sopimusneuvotteluja maapalvelutyöntekijöiden osalta.

Finnair_Pekka_Vauramo_2"Säästötavoitteemme on muuttumaton, mutta tavoitteeseen voimme päästä monin eri tavoin", valottaa Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo.

"Lähdemme nyt yhdessä paikallisesti sopimaan Finnairin tulevaisuuden kannalta välttämättömistä? säästöistä. Meidän toimialallamme työllisyys ja kasvu edellyttävät tuottavuuden parantumista ja kiitänkin SLSY:tä ja IAU:ta tähän tavoitteeseen sitoutumisesta", kommentoi Vauramo.

Finnairin lokakuussa 2012 julkistetun 60 miljoonan euron lisäsäästöohjelman tavoitteista valtaosa koostuu henkilöstösidonnaisten kulujen säästöistä. Yhtiön tavoitteena on saavuttaa kokonaissäästöt vuoden 2014 loppuun mennessä.