Ilmailukerhot tutustuttavat purjelentoon ympäri Suomea launtaina 20. elokuuta

Purjelentopäivä_kuva_JoakimTikkanenSuomen Ilmailuliiton jäsenkerhot järjestävät purjelentopäivän eri puolilla Suomea lauantaina 20. elokuuta. Päivä antaa halukkaille mahdollisuuden kokeilla lentämistä luonnon ehdoilla. Tapahtuma on osa Pohjoismaista purjelentopäivää.

Tapahtumassa on mukana kaikkiaan 18 ilmailukerhoa eri puolella Suomea. Päivän aikana kerhot järjestävät esittelylentoja purjekoneella, kaluston maanäyttelyitä ja muuta ilmailuun liittyvää oheisohjelmaa.

Mukana olevat kerhot sijoittuvat kartalla Nummelasta aina Sodankylään saakka. Lentämään pääsee Piikajärvellä, Oripäässä, Kymissä, Hyvinkäällä, Räyskälässä, Jämillä, Pieksämäellä, Varkaudessa, Savonlinnassa, Kiteellä, Rautavaaralla, Menkijärvellä, Nummelassa, Kauhavalla, Haapavedellä, Sodankylässä ja Pudasjärvellä.

Purjelentopäivä_kuva_PekkaYlipaavalniemiPurjelentopäivän aikana pyritään järjestämään esittelylentoja mahdollisuuksien mukaan säävarauksella. Esittelylennoista veloitetaan kerhosta ja kalustosta riippuen noin 20-100 euron kulukorvaus.

 Tapahtumasivun ja osallistuvat kerhot löydät Facebookista. Lisätietoa sinua lähimmän kerhon aikatauluista ja ohjelmasta löydät kerhon verkkosivuilta.

 

Purjelentäjä kerää korkeutta nousevissa ilmavirroissa ilman moottoria

 Purjelento on ympäristöystävällistä lentämistä luonnon ehdoilla. Polttoainetta kuluu ainoastaan lennon alussa, kun moottorilentokone tai vintturi hinaa purjelentokoneen taivaalle. Hinauksen jälkeen lentäjä kerää lisää korkeutta lentämällä ympyrää nousevassa ilmavirtauksessa eli termiikissä.

Purjelentopäivä_kuva_PekkaYlipaavalniemi_Nostojen merkkinä taivas täyttyy kumpupilvistä, ja sään lukeminen onkin tärkeä osa harrastusta. Koska purjelentokoneessa ei ole moottoria, kuuluu korkeuksissa vain ilmavirtauksen suhinaa.

Taitojen kehittyessä reitit kasvavat satojen kilometrien pituisiksi ja keskinopeus nousee toiselle sadalle. Tänä kesänä Suomessa on lennetty esimerkiksi 1037 kilometrin pituinen matkalento kaksipaikkaisella purjekoneella.

Jos nostoja ei löydy ja kenttä on liian kaukana, päättyy lento maastolaskuun pellolle, mistä kone haetaan takaisin perävaunulla. Useilla purjekoneilla voi myös lentää taitolentoa, jolloin pääsee kokeilemaan, miltä tuntuvat silmukat ja pystykäännöksien G-voimat.

 Suomen Ilmailuliitto ja tapahtumaan osallistuvat kerhot toivottavat kaikki lämpimästi tervetulleiksi tutustumaan purjelentoon.


Purjelentopäivään osallistuvat ilmailukerhot


Karhulan Ilmailukerho http://users.kymp.net/mode0449/
Räyskälän lentokeskus http://www.rayskala.fi/
Tampereen Ilmailuyhdistys http://www.tiy.fi/
Varkauden Lentokerho http://www.varkaudenlentokerho.fi/
Porin Ilmailukerho http://www.porinilmailukerho.fi/
Kuopion Ilmailuyhdistys http://kiy.fi/
Hyvinkään Ilmailukerho http://www.hyik.fi/
Vaasan lentokerho http://www.vaasanlentokerho.fi/
Savonlinnan Lentokerho http://www.savonlinnanlentokerho.fi/CMS/
Oulun Ilmailukerho http://www.oulunilmailukerho.fi/etusivu/
Joensuun Ilmailukerho http://www.jik.fi/
Raahen Ilmailijat http://www.raahenilmailijat.net/
Pyhäjokialueen Ilmailukerho http://pjailmailu.awardspace.com/koti.htm
Ilmasotakoulun Lentokerho http://www.ilmasotakoulunlentokerho.fi/joomla/
Keski-Suomen Ilmailijat http://www.ksi.fi/
Turun Lentokerho http://www.turunlentokerho.fi/
Nummelan Lentokeskus http://nlk.fi/
Sodankylän Ilmailukerho www.sodik.fi