Ilmailuliitto ja ilmailumuseo esillä viikonlopun Hupicon-messuilla - RC-lennokit ja dronet poissa

H19_hawkHelsingin Messukeskus täyttyi lapsivieraista viikonlopun Lapsimessujen ja Model Expon korvanneen Hupiconin avauduttua. Viikonlopun ilmailupuoli oli harmittavasti kutistunut entisestään ja aiemmin mukana ollut suuri lennätysalue loisti poissaolollaan. Ilmailutoimintaa messuilla esittelivät kuitenkin vahvasti Suomen Ilmailuliitto ja Suomen Ilmailumuseo. Lennokkiharrastuksen aloittamiseen oli tarjolla perinteisiä ja nykyaikaisia malleja.

Suomen Ilmailuliitto esittelee ilmailun laajaa lajikirjoa ja tarjoaa osastollaan mahdollisuuden kokeilla maksutta purjelentosimulaattoria. Lentämisen riemun ja vapauden kokemisen mahdollistaa oikean purjelentokoneen runkoon rakennettu simulaattori.

H19_SIL_1Suomen Ilmailuliiton Juha Silvennoinen kertoi simulaattorissa vierailleen perjantaiaamun aikana jo todella lahjakkaan oloisia tulevia ilmailijoita. Kokemusten tarjoaminen on erityisen tärkeää uusien harrastajien houkuttelemiseksi ilmailulajeihin. Sen myötä seuraaville messuilla on suunnitelmissa saada myös toinenkin simulaattori. Purjelentokurssin voi aloittaa jo 15-vuotiaana ja lupakirja on mahdollista saada 16-vuotiaana.

Suomen Ilmailumuseo ja muut ilmailumuseot olivat mukana laajalla Ilmailumuseoyhdistyksen merikonttiosastolla. Siirrettävän messuosaston vetonaula on Ilmavoimien entisen  BAe Hawk Mk.51 -koneen -suihkuharjoituskoneen (HW-314) kaksipaikkainen ohjaamo-osa.

H19_hobbycenterPerinteistä ilmailuharrastusta edustavia liidokkeja messuilta voi ostaa Ilmailumuseon sekä sen välittömässä läheisyydessä sijaitsevalta Hobby Centerin (entinen Suomen Ilmailukauppa) osastoilta. Valikoimassa oli kestäviä EPP-heittoliidokkeja sekä perinteisiä EKA ja TOKA-liidokkeja. Näitä perusliidokkeja myy myös Suomen Lennokki.

IPMS-Finland ry (International Plastic Modellers Society) esittelee osastollaan perinteistä pienoismallirakentamista ja esillä on upeilla yksityiskohdilla varustettuja lentokoneita.

H19_raketitMyös LEGO-osastolla on jälleen esillä muutamia ilmailuaiheita. Edellisten lisäksi Suomen avaruustutkimusseura esittelee omalla osastollaan erilaisia laukaistavia raketteja.

Aiempina vuosina mukana olleet RC-lentokoneet, helikopterit ja dronet olivat käytännössä kadonneet messuilta kuten myös laaja lennätysalue. Kovassa kasvussa ja kilpailutilanteessa olevaa drone-toimintaa messuilla edusti DJI:n maahantuoja.

Osa toimijoista oli harmittavasti tehnyt omista esittelyistään maksullisia. Syynä lienevät aiempien vuosien pitkät jonot sekä kasvavien kustannusten hallinta.

H19_pienoismalliMessuosastot ovat hinnaltaan kovia harrastajille, joka lienee yksi syy mm. lennokkien, RC-koneiden ja dronejen poissaololle. Nähtäväksi jää kutistuuko entisen Model Expon sisältö jälleen ensi vuodeksi.

 Helsingin Messukeskus on kuluvana viikonloppuna 12.-14. huhtikuuta täyttynyt erilaisista  aktiviteeteistä. Hupiconin lisäksi tarjolla on Lapsimessut, Elman eläimet, OutletExpo ja Eläinystäväni -messut. Vuonna 2018 samaisen viikonlopun kävijämäärä oli 48 600.

 H19_ekatokaH19_hemsH19_kopteri

Lue myös: