Ilmaoperaatioharjoitus koko valtakunnan alueella - mukana 50 lentokonetta ja 2400 sotilasta

Hornet_amraam_6_net_ilmavoimatIlmavoimien vuoden 2015 ilmaoperaatioharjoitus LIVEX 2015 kokoaa kaikkiaan 2400 sotilasta ja 50 lentokonetta ja maavoimien helikopterin laajasti koko valtakunnan alueelle.Tapahtumaan osallistuu kaikki ilmavoimien joukko-osastot.

LIVEX 2015 järjestetään 5–9. lokakuuta ja toimintaa on kuudessa eri tukikohdassa. Mukana on noin 1500 reserviläistä, 800 henkilökuntaan kuuluvaa sekä noin 100 varusmiestä. Vuoden laajimman ilmaoperaatioharjoituksen tavoitteena on kouluttaa henkilökuntaa, reserviläisiä ja varusmiehiä sodanajan tehtävään kaikilla ilmasodankäynnin ydinalueilla.

LIVEX2015_kartta_aisHarjoituksessa operoidaan 30 McDonnel Douglas F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjällä, 12 BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskoneella sekä Ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskonekalustolla. Lisäksi harjoitukseen osallistuu Maavoimien NH90-kuljetushelikopteri.

 Hornetit tukeutuvat harjoituksen aikana Rissalan, Tikkakosken, Hallin, Pirkkalan ja Oulunsalon tukikohtiin sekä Vieremän maantietukikohtaan. Hawk-kalusto tukeutuu Rissalan ja Oulunsalon tukikohtiin. Pilatus PC-12-, Learjet 35 A/S- ja CASA C-295M -kalusto tukeutuu puolestaan Pirkkalan ja Porin tukikohtiin.

Harjoituksessa lennetään maanantaista perjantaihin kello 6:00–22:00 välisenä aikana. Yksittäisiä lentoja voi olla myös tämän aikaikkunan ulkopuolella.

Harjoituksen lentotoiminta alkaa maanantaina 5. lokakuuta kello 12:00 ja viimeinen lentokierros päättyy perjantaina 9. lokakuuta kello 12:00 mennessä. Harjoituksessa lennetään myös matalilla lentokorkeuksilla.

Harjoitus saattaa aiheuttaa viiveitä muulle lentoliikenteelle erityisesti Tampere-Pirkkalan ja Kuopion lentokentillä. Muut mahdolliset ATS-reittirajoitukset julkaistaan myöhemmin. Harjoitustoimintaa on myös oheisen kartan alueiden ulkopuolisessa valvomattomassa ilmatilassa.

LIVEX2015_karttaVieremän maantietukikohdan osalta harjoitus aiheuttaa myös liikennejärjestelyitä. Kantatieltä numero 88 suljetaan tieosuus 4. lokakuuta kello 10:00 - 8. lokakuuta kello 24:00 väliseksi ajaksi. Henkilöautoliikenteelle ja raskaalle liikenteelle on harjoituksen aikana omat kiertotiet.

Tapahtumaan osallistuvat kaikki Ilmavoimien joukko-osastot. Harjoituksen johtaa Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Kim Jäämeri. Pääosa Ilmavoimien tämän vuoden kertausharjoituksista pidetään harjoituksen yhteydessä.