Ilmavoimat harjoittelee ylisoonisella nopeusalueella Länsi-Suomen yllä

Ilmavoimien HornetSatakunnan lennoston järjestämä HN Ope Meet 2018 -lentotoimintaharjoitus nostaa Hornetit ja Hawkit ilmaan 15.-19. tammikuuta  Pirkkalan tukikohdasta. Harjoitusalueilla lennetään myös ylisoonisella nopeusalueella, jonka pamaukset voivat kuulua maan pinnalle.

HN Ope Meet 2018 -lentotoimintaharjoitukseen osallistuu kuusi Boeing (McDonnell Douglas) F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää ja kaksi BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskonetta. 

Harjoitus ajoittuu maanantaista perjantaihin 15.-19. tammikuuta päivittäin aikavälille kello 10-15. Lentotoiminta suuntautuu Pirkkalaan,Turkuun, Poriin ja Vaasaan rajautuvalle alueelle sekä Pohjanlahdelle.

IMG_8438Harjoituksen aikana lennetään yliäänilentoja. Ylisoonisesti lentävän koneen vetämä paineaalto voi kuulua maassa olijoille pamauksena. Pamaus kuuluu kaksiosaisena. Ensimmäinen aiheutuu koneen nokka-aallosta, jälkimmäinen pyrstöaallosta.

Ilmavoimat lentää harjoituksissaan säännöllisesti ylisoonisesti eli ääntä nopeammin, mutta se tehdään merialueella tai maan päällä harvaan asutuilla seuduilla. Harjoitustoiminnassa ääntä nopeammin lennetään mantereen yllä pääsääntöisesti vain yli 10 kilometrin korkeudessa.

Lentotoiminnasta aiheutuva melu voi aiheuttaa häiriötä, jota pyritään välttämään suuntaamalla toimintaa harvaan asutuille alueille. Lentokentän lähialueella noudatetaan melua vähentäviä lentomenetelmiä aina, kun se on mahdollista.