Ilmavoimat ylläpitää hävittäjäohjaajien tankkauskelpuutuksia

HN_tankkaa_ilmavoimatIlmavoimat järjestää Suomen ja USA:n välisen ilmatankkausharjoituksen USAFE:n 100th Air Refueling Wingin kanssa 12.-17. toukokuuta.  KC-135-tankkauskone saapuu Pirkkalaan sunnuntaina 12. päivä, mutta varsinainen harjoitustoiminta alkaa maanantaina 13. toukokuuta. Harjoituksen toteuttamisesta vastaa Satakunnan lennosto.

Ilmatankkauskone Boeing KC-135R Stratotanker toimii harjoituksen ajan Pirkkalan lentoasemalta. Sen oma tukikohta on RAF Mildenhall Englannissa. 100th ARW:n tankkereita operoivalla 351st Air Refueling Squadronilla on käytössään 15 KC-135-tankkeria. Yksikön toiminta-alueena on Eurooppa ja Afrikka sekä Atlantin ylitysten tukeminen.

Ensi viikon harjoitukseen osallistuvat kaikki Ilmavoimien F/A-18 Hornet -joukko-osastot: Satakunnan, Karjalan ja Lapin lennosto sekä Koelentokeskus. Kukin niistä lentää omasta tukikohdastaan. Harjoituksen lentotoiminta tapahtuu kello 8.00-18.00 välisenä aikana.

Ilmavoimissa on järjestetty ilmatankkausharjoituksia jo 2000-luvun alusta lähtien. Suomi on ostaa tarvittavan tankkerikapasiteetin Yhdysvalloilta normaalin FMS-menetelyn kautta (Foreign Military Sales). Nyt järjestettävän harjoituksen tavoitteena on ylläpitää suomalaisten hävittäjäohjaajien ilmatankkauskelpuutuksia.