Ilmavoimien Hornetit tukeutuvat Kittilään Pohjoinen 2/22 -paikallispuolustusharjoituksessa 5.-8.9.

HN_2021_3Maavoimat harjoittelee paikallispuolustusta eri puolilla Suomea 2.–9. syyskuuta 2022. Harjoitukset kehittävät paikallisjoukkojen valmiutta alueellisiin taistelu- ja suojaustehtäviin sekä vahvistavat viranomaisten yhteistoimintakykyä häiriötilanteissa koko maan alueella. Paikallispuolustusharjoituksissa on mukana myös Ilmavoimat.

Ilmavoimien Lapin lennoston F/A-18 Hornet-monitoimihävittäjät tukeutuvat Kittilän lentokentälle osana Pohjoinen 2/22 -paikallispuolustusharjoitusta 5.–8. syyskuuta 2022. Hävittäjät operoivat Kittilän lentokentältä tiistaina 6. syyskuuta kello 12–18 ja keskiviikkona 7. syyskuuta kello 8–16. Harjoitus toteutetaan yhteistoiminnassa Jääkäriprikaatin kanssa.

PAPU22_maavoimatHarjoitus tuo Kittilän lentokentän alueelle tavanomaisesta poikkeavaa viranomaisliikennettä. Lentoasemalla harjoitteluun käytettävä alue on eristetty ja liikennettä ohjaavat sotilaspoliisit. Harjoituksessa käytetään melua aiheuttavia paukkupatruunoita.

Mukana Pohjoinen 2/22 -harjoituksessa ovat jääkäriprikaatin ja ilmavoimien lisäksi Lapin rajavartiosto, Lapin poliisilaitos, Lapin pelastuslaitos, Lapin sairaanhoitopiiri, Lapin aluehallintovirasto, Kittilän kunta ja Finavia.

Yhteistoimintaa moniviranomaistilanteissa harjoitellaan Rovaniemen, Kittilän ja Sodankylän alueilla.

PAPU22_syksyPaikallispuolustusharjoittelulla pyritään turvaamaan yhteiskunnan tärkeät toiminnot, kuten liikenneyhteydet, energian saanti ja tietoverkkojen toiminta sekä estämään häiriöiden leviäminen laajemmalle alueelle. Harjoittelun tavoitteena on varmistaa, että alueen asukkaiden arki on mahdollisimman normaalia kaikissa tilanteissa ja he saavat tarvittaessa toimintaohjeet häiriötilanteita varten.

Paikallispuolustusharjoituksia järjestetään Maavoimissa kahdesti vuodessa keväällä ja syksyllä koko Suomen alueella. Harjoitusten tavoitteita ovat mm. tilannekuvan jakaminen ja muodostaminen sekä johtaminen, tiedonvaihto ja yhteistoiminta eri viranomaisten välillä. Henkilöstöä varusmiehiä ja reserviläisiä harjaannutetaan ja koulutetaan paikallispuolustustehtäviin.