Jämi Fly In ja Warbirdit vetivät 10 000 kävijää

jami14_4Jämi Fly In -lentonäytöksessä lauantaina ja sunnuntaina yhteensä noin 10 000 katsojaa seurasi vanhojen sotakoneiden eli Warbirdien lentoa perinteisen ilmailukeskuksen taivaalla. Myös aiheeseen liittyvää maakalustoa oli paikalla mm. toimintanäytösten merkeissä. Tapahtumassa tehtiin Spitfiren saattamasta DC-kolmosesta hyppy pääsiäisen koneturman uhrien muistolle.

Jämi Fly In on vuosien varrella muuttunut täysiveriseksi lentonäytökseksi. Alunperin se oli kuitenkin pienimuotoinen experimental-konerakentajien jokavuotinen kokoontuminen.

Järjestäjien alustavan arvion mukaan nyt paikalla kävi kumpanakin päivänä noin 5000 maksanutta katsojaa. Lauantaina tapahtuman lento-ohjelman aikataulua sotki ukkoskuuro.

Vaikka Jämi Fly In on laajentunut suuren yleisön tapahtumaksi, tänäkin vuonna paikalle lensi merkittävä määrä pienkoneita. Niiden joukossa oli luonnollisesti myös pitkäaikaisia jäminkävijöitä itserakennettuine experimental-koneineen.

jami14_5Tämän kesän tarjonnassa Jämillä oli nähtävänä niin ensimmäisen kuin toisenkin maailmansodan Warbirdejä. Komeinta katsottavaa ja kuultavaa oli legendaarisen Supermarine Spitfiren lento.

Päävetonaulaksi kaavailtu suomalaisväreihin maalattu Hawker Hurricane ei valitettavasti valmistunut entisöinnistä ajoissa ehtiäkseen Jämille. Ilmailun ystävien iloksi se nähtäneen Oulussa Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksessä elokuussa.

Jämin näytöksessä Tampereen Laskuvarjourheilijoiden jäsenet tekivät Airveteranin Douglas DC-3 -koneesta hypyn lentopaikalla pääsiäisenä sattuneen lento-onnettomuuden kahdeksan uhrin muistoksi. Kolmosen siivellä lensi Spitfire Suomen taivaalla ainutlaatuisessa muodostelmassa.

Hyppääjät olivat pukeneet ylleen keltaiset paidat onnettomuudessa tuhoutuneen Comp Air 8 -koneen värin mukaisesti. Aamulehden jutussa on video muistohypyltä. Exit-vaiheessa näkyy myös DC-3:n siivellä lentävä Spitfire: Aamulehti

Lue myös: