Jämi Fly In -tapahtuman tähdeksi lentävä Hawker Hurricane Suomen Ilmavoimien väreissä

hurricaneVuoden 2014 Jämi Fly In -tapahtuman teemana on Warbirds eli vanhat sotakoneet. Kirkkaimmaksi tähdeksi nousee varmasti lentokuntoon entisöity Hawker Hurricane -hävittäjä Suomen Ilmavoimien väreissä . Tarjolla on Rolls-Royce Merlinin äänen lisäksi myös tähtimoottorien soundeja.

Hawker Hurricane on kone, jonka vastuulla oli pitkälti Taistelu Englannista (olkoonkin että samaten Rolls-Royce Merlin -moottorilla varustettu Spitfire on ehkä kuuluisampi). Suomi tilasi 12 Hurricane -hävittäjää tammikuussa 1940, mutta ne eivät ehtineet talvisotaan.

Lopulta kymmenen konetta saatiin maahamme. Yksi niistä on säilynyt Keski-Suomen Ilmailumuseossa. Kone nähtiin maanäyttelyssä 2012 Jämillä.

Nyt Jämille on luvassa Englannissa lentokuntoon entisöity Hurricane, kertoo järjestäjä Facebook-sivullaan. Hävittäjä on maalattu Suomen Ilmavoimien sodanaikaisiin väreihin (kyseessä ei siis ole Tikkakoskelle museoitu kone). Lisää tietoa Hurricanen mukana olosta on luvassa lähiaikoina.

Jämi Fly In -tapahtuman nettisivujen mukaan päivän ensimmäisessä näytöksessä nähdään pääosin kaksi- tai useampitasoisia koneita ensimmäisestä maailmansodasta sekä ajalta ennen toista maailmansotaa. Sooloesitysten lisäksi on luvassa ilmataistelunäytöksiä, pommien kanssa ja ilman.

Toinen näytös käsittää toisen maailmansodan aikaan sijoittuvia sekä maa- että lentokaluston toimintaesityksiä, yhdessä ja erikseen soolona, pareina ja muodostelmassa. Esityksiä tehostetaan paukkeella ja leimahduksilla.

jami3Kolmannen näytöksen alussa Douglas DC-3 pudottaa hävittäjän suojaamana laskuvarjohyppääjiä vihollisen selustaan. Kotimatkalla seuraan liittyvät kaikki muutkin hyökkäykseen osallistuneet koneet.

Kolmas näytös on tähtimoottorien juhlaa, toki joukkoon muutama rivi- ja V-moottorikin mahtuu. Järjestäjät lupaavat, että juontajat vaikenevat niin että moottorien äänistä voi nauttia.

Jämi Fly In järjestetään 19.-20. heinäkuuta Jämijärvellä. ++

Tapahtuman nettisivut

Lue aiemmat Lentoposti.fi Jämi-jutut: