Joulukuussa 2021 avautuva Helsinki-Vantaan T2- terminaalin laajennus sai rakennusalan tunnustuksia

TL_sisakatto_1Joulukuussa 2021 ensimmäisiltä vaiheiltaan avautuva Finavian Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaalin 2 laajennustyömaa palkittiin 23. marraskuuta rakennusalan tunnustuksilla. Lentomatkustajille uusi terminaalilaajennus ja Suomen uusi portti maailmalle avautuu 1. joulukuuta 2021.

HEL_T2L_5Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaalin T2-laajennushankkeen SRV:n vetämä allianssiprojekti on voittanut Rakennuslehden Vuoden työmaa -kilpailun. Finaalissa oli viisi työmaata.

Terminaali T2:n laajennuksessa oli mukana satoja työntekijöitä talonrakentamisen, infratöiden ja talotekniikkaan parissa. Kaikki vaiheet tuli aikatauluttaa keskenään ja eri vaiheille piti anoa lupa lentoaseman operatiivinen toiminta huomioiden. Lentoliikenteen läheisyys piti huomioida myös kehäradan pystykuiluyhteyttä louhittaessa.

TL_keharata_kuilu”Minuun teki vaikutuksen työmaan valtava, shakkilautamainen vastuumatriisi, jonka läpi ensiluokkainen työmaajohto vyörytti viestinsä eteenpäin”, kommentoi Vuoden työmaa 2021 -raadin puheenjohtaja, Rakennusmestarit ja -insinöörit amk RKL ry:n toimitusjohtaja Maria-Elena Ehrnrooth Rakennuslehdessä.

Myös Rakennetun ympäristön akateemisten RIL-Palkinto 2021 on luovutettu -Helsinki-Vantaan lentoaseman kehitysaseman projektikokonaisuudelle. Kaikkiaan RIL-Palkinto-kilpailuun osallistui seitsemän kovatasoista ehdotusta.

”Finavia on toteuttanut koko projektissa laajasti digitaalisuutta, niin varsinaisessa rakentamistyössä kuin tietomallintamisessa ja tiedolla johtamisessa. Tämä on mahdollistanut kokonaisuuden ja sen osien ennakoinnin sekä joustavat muutokset aina silloin, kun ongelmanratkaisua on tarvittu hyvän asiakaskokemuksen takaamiseksi", sanoi tunnustuspalkinnon saajan valinnut yritysjohtaja, TkT Matti Alahuhta.

TL_sisakatto_2Tietomallijohtamisella on ollut keskeinen osuus myös esteettisyyden, toimivuuden, turvallisuuden ja taloudellisuuden toteuttamisessa. Lisäksi esimerkiksi virtuaalisafarit ovat mahdollistaneet sen, että käyttäjät ovat voineet kokea tulevat tilat virtuaalisesti ja antaa palautetta jo suunnitteluvaiheessa", jatkoi Alahuhta.

Helsinki-Vantaan lentoaseman ja Suomen uusi portti maailmalle avautuu 1. joulukuuta 2021. Matkustajat ottaa vastaan laaja lähtöhalli, jonka ainutlaatuinen puinen sisäkatto on oikea kotimainen taideteos. Sen aaltoilevan muodon yhtenä esikuvana on Tapio Wirkkalan lentokonevanerista tehty Ultima Thule -veistos.

Keskiterminaali_allgateTilaan tuodaan luonnonvaloa jättimäisen kattoikkunan ja osittaisten lasiseinien kautta. Saapuvat matkustajat vastaanottaa Luonto-dioraaman suomalaista luontoa ja saaristohenkeä esittelevät puut ja valikoidut kivet.

Uuden laajennuksen osat ja palvelut avataan kolmessa vaiheessa 1. joulukuuta 2021 lähtien. Tuolloin avataan avataan sisäänkäynti, tuloaula ja multimodaali matkakeskus, joka yhdistää lento-, juna- ja bussiliikenteen. Samalla avataan myös uudet liikennejärjestelyt parkkitaloineen.

TL_kattoikkuna_ulkoaSeuraavassa vaiheessa  maalis-kesäkuussa 2022 avataan uudet lähtöselvityspisteet ja uusi turvatarkastusalue. Siihen saakka uuden tilan kautta kuljetaan nykyiselle turvatarkastusalueelle.

Kesällä 2023 valmistuvat uudet matkatavaranluovutustilat sekä Schengen-porttialueen palveluiden uudistus.

 

TerminaaliT2_ja_bussiterminaalibussiterminaali_rakentuu_1

 

TL_kattorakenne_ulkoa2

Helsinki_Airport_T2_uusi_1

 

TL_kattorakenne_ulkoa1HEL_terminaaliT2_edusta_luonnos

 

 

TL_checkintiskitTL_ALA_checkin

 

 

 

 

 

TL_bussiterminaali keskiterminaali_bussit

 

 

 

 

 

 

TL_LuotoTL_ALA_luoto

 

 

 

 

 

 

TL_taksiasemaHEL_taksiasema_luonnos_2

 

 

 

 

 

TL_ALA_portaatTL_portaat 

 

 

 

 

 

 

TL_kattoikkuna_sisalta TL_ALA_kattoikkuna