Kaksi uutta lentokapteenin arvonimeä

sauliniisto_tasavallanpresidentinkansliaTasavallan presidentti Sauli Niinistö on 24. toukokuuta myöntänyt kaksi uutta lentokapteenin arvonimeä. Yhteensä erilaisia arvonimiä myönnettiin tällä kertaa 68 kappaletta. Eniten myönnettiin kunnallisneuvoksen arvonimiä, kaikkiaan kymmenen.

Lentokapteenin arvonimen saivat tällä kertaa Tarmo Olavi Johannes Laakso (lennonopettaja, teknikko, Sodankylä) ja Tauno Sakari Voipio (toimitusjohtaja, diplomi-insinööri, Helsinki).

Presidentti myöntää yleensä arvonimiä kansalaisille kaksi kertaa vuodessa, toukokuussa ja marraskuussa.  Erilaisia arvonimiä on nykyisin 108 erilaista, niistä arvostetuin on vuorineuvos. Viime vuoden aikana arvonimiä myönnettiin 184 kappaletta.

Kaiken kaikkiaan arvonimiä saaneita henkilöitä on vuodesta 1918 lähtien noin 13 000. Naisille niitä on myönnetty huomattavasti miehiä vähemmän: vain 1059 kappaletta. Yleisin arvonimi  on talousneuvos, jota on myönnetty aikojen kuluessa 1781 kappaletta.

Arvonimeä haetaan kirjallisesti ja esitys osoitetaan tasavallan presidentille. Esityksen voivat tehdä yksityiset henkilöt, yhteisöt tai molemmat yhdessä. Kirjallinen esitys arvonimen saajasta tulee myös perustella.

Tasavallan presidentti voi myöntää lentokapteenin arvonimen henkilölle, joka on työskennellyt ilmailun parissa tai ansioitunut sitä harrastamalla. Ensimmäiset lentokapteenin arvonimet saivat 1934 Aeron lentäjät Gunnar Lihr ja Ville Leppänen.

Lue myös:
Gunnar Lihr – Ensimmäinen suomalainen liikennelentäjä