Kanariansaarten lentokentät suljettiin - syynä kovan Calima-tuulen aiheuttama näkyvyyden heikentyminen

Kanaria_hiekka(päivittynyt klo 20.00) Espanja on keskeyttänyt lentoliikenteen Kanariansaarten lentokentillä. Syynä on Calima-hiekkamyrsky, joka on kuljettanut alueelle näkyvyyttä heikentävää ilmaan noussutta hiekkaa. Näkyvyys alueen kuudella lentoasemalla on ollut vain muutaman sadan metrin luokkaa. Lentoja on peruttu myös Suomesta.

Espanjan lennonvarmistuksesta vastaava ENAIRE ilmoitti turvallisuussyistä sulkeneensa Kanariansaarten lentokentät.

Näkyvyys Kanariansaarten lentokentillä on ollut siis vain muutaman sadan metrin luokkaa. Utuisen ja hiekan värjäämän ilman lisäksi alueella vallitsee voimakas puuskittainen tuuli, joka  on puhaltanut jopa 30 solmun nopeudella.  Osalle lentokentistä on annettu myös tuulisiirivaroitus.

Kanariansaarilla vallitsee talvisin kuuma kaakkoistuuli, joka saanut nimen Calima. Kyseinen tuuli kuljettaa mukanaan Pohjois-Afrikasta ilmaan noussutta hiekkaa ja tomua. Ilmiö voi nostaa hiekkaa jopa viiden kilometrin korkeuteen ja peittää satojen tuhansien neliömetrien laajuisen alueen.

Kanaria_delayFuerteventuran, La Palman, Gran Canarian, Lanzaroten ja Teneriffan eteläisen sekä pohjoisen lentoaseman liikenne on keskeytetty. Lentokentät eivät ota vastaan liikennettä ja useampi Kanariansaarille suunnannut lento on kääntynyt Euroopan yllä takaisin lähtökentälle tai suunnannut varakentille.

Kanariansaarille suuntautuvat lennot käyttävät normaalisti varakenttinä muita saarten lentokenttiä. Nyt ne eivät ota vastaan liikennettä joten käyttö varakenttänä on estynyt kaikilta muiltakin lennoilta. Myös Lissabon on ilmoittanut ettei se ole enää käyttävissä varakentäksi. Sinne on suunnannut lukuisa määrä Kanarialle lentäviä koneita.

Kaikkiaan sääilmiö on tähän mennessä vaikuttanut jo lähes 150 lentoon.

Suomesta Kanarialla suuntautuvia lentoja sunnuntain osalta on perunut jo ainakin Norwegian, jonka oli määrä lentää Teneriffalle. Finnair on toistaiseksi viivästyttänyt lentonsa lähtöaikaa Gran Canarialle. Myös Norwegianin Gran Canarian lento on viivästynyt.

Espanjan lentokenttäyhtiö AENA puolestaan pyytää Kanariansaarilla jo olevia matkustajia olemaan saapumatta lentokentille ilman lentoyhtiöltä saatua vahvistusta lennon operoinnista.

Eurocontrollin mukaan on mahdollista, että lentoasemien sääolosuhteisiin tulisi parannusta vielä myöhään sunnuntai-illan aikana.

Päivitys kello 20.00: Lisätty tieto Lissabonin ilmoituksesta, ettei se ole käytettävissä varakenttänä.