Kauko-ohjattujen ilma-alusten ja perinteisen ilmailun kohtaamiset lisääntyivät merkittävästi Yhdysvalloissa

DJI_inspire_1Lentäjien, lennonjohtajien, poliisin ja kansalaisten tekemien raporttien määrä kauko-ohjattujen ilma-alusten toiminnasta on kovassa kasvussa Yhdysvalloissa. Yhdysvaltain ilmailuviranomainen FAA vastaanottaa miehittämättömiin ilma-aluksiin liittyen yli 100 raporttia kuukaudessa.

FAA:n uusin tilastojulkaisu kattaa aikavälin vuoden 2016 helmikuusta saman vuoden syyskuun loppuun saakka. Raporttien määrä FAA:n lennonvarmistustoimintojen läheisyydessa kasvoi merkittävästi. Raportteja saatiin kaikkiaan 1274, kun vuotta aikaisemmin samalla ajanjaksolla raportteja tuli 874 kappaletta. Vuoden 2016 heinä-syyskuun välisenä aikana raportteja tuli 474 kappaletta.

Niiden joukossa on useita raportteja, joissa lentäjät väittävät UAV/RPAS-laitteen (Unmanned Aerial Vehicle, Remotely Piloted Aircraft System) törmänneen lentokoneeseen. Toistaiseksi FAA ei ole kuitenkaan saanut vahvistettua ensimmäistäkään yhteentörmäystä siviilikoneen ja siviilikäyttöisen kauko-ohjatun ilma-aluksen välillä.

Jokainen tutkimus on päättynyt löydöksiin lintutörmäyksestä, vaijereista tai muista esteistä ja rakenteellisista ongelmista.

Miehittämättömän ilmailun turvallinen integrointi osaksi nykyistä ilmailua on yksi FAA:n tärkeimmistä prioriteeteista. Viranomainen pyrkiikin lähettämään kauko-ohjattavien ilma-alusten käyttäjille viestiä, että operointi lentokoneiden ja helikoptereiden läheisyydessä on vaarallista ja laitonta. Tälläinen toiminta voi johtaa syytteisiin, sakkoihin ja jopa vankilatuomioon.