Kaupallista rahtia jo toista kertaa avaruusasemalle

dragon5_nasaSpaceX-yhtiön Dragon-kuljetusavaruusalus telakoitui sunnuntaina iltapäivällä onnistuneesti kansainväliseen ISS-avaruusasemaan. Kyseessä on toinen kerta, kun asemalle toimitetaan tarvikkeita kaupallisella lennolla. Kiinnittyminen viivästyi vuorokaudella, koska Dragonilla oli nousuvaiheen jälkeen ongelmia, kun suuri osa sen ohjausrakettimoottoreista ei suostunut käynnistymään.

Valvontakeskus paikallisti vian venttiileihin ja alus saatiin toimimaan normaalisti. Se lensi lähelle avaruusasemaa, jossa astronautti Tom Marshburn otti aluksesta kiinni noin 20 metriä pitkällä CanadaArm2-robottikäsivarrella.

Viimeiset 10 metriä ennen kiinnittymistä Harmony-modulin ilmalukkoon Dragon siirtyi käsivarren ohjaamana. Lähiviikot alus on kiinnittyneenä avaruusasemaan ja astronautit purkavat sen tuomat 575 kiloa tarvikkeita. Paluumatkalleen 25. maaliskuuta alus saa mukaan kaksi tonnia tieteellisten kokeiden tuloksia sekä jätteitä.

Dragon laskeutuu mereen laskuvarjon varassa. Rahtia avaruusasemalle kuljetetaan myös venäläisillä, japanilaisilla ja eurooppalaisilla aluksilla, mutta ne ovat kertakäyttöisiä eivät palaa ehjänä maanpinnalle.

Dragon laukaistiin perjantaina Cape Canaveralista Floridasta kiertoradalle Falcon 9 -kantoraketilla.

 

NASA:n video Dragonin telakoitumisesta

Lue myös: