Kohti puhtaampaa lentämistä - Solar Impulse 2 aurinkoenergialla maailman ympäri

SI2_RTW_Solar_Impulse_2_is_flying_over_Abu_Dhabi_(UAE)_undertaking_preparation_flights_for_the_first_ever_Round-The-World_Solar_(päivittynyt 7.50) Aurinkoenergialla lentävä Solar Impulse 2 -lentokone (SI2) nousi maanantaiaamuna 9. maaliskuuta kello 3.12 UTC  maailmanympärimatkalle Abu Dhabista. Edessä on 25 lentopäivää, joiden aikana matkaa taittuu noin 35 000 kilometriä ilman pisaraakaan polttoainetta. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun maailman ympäri lennetään aurinkoenergialla.

Si2-kone siirrettiin Sveitsin Baselista Abu Dhabiin 5. tammikuuta 2015. Kuljetuksesta vastasi Cargoluxin Boeing 747-400 -rahtikone. Nyt lennonvalmistelut Arabiemiraattien auringon poltteessa ovat jo loppusuoralla. Ennen huiman seikkailun alkua Si2-koneen siivet puhdistetaan tarkasti, jotta auringosta saadaan talteen mahdollisimman paljon energiaa.

SI2_ohjaajatMatka maailman ympäri alkaa Abu Dhabista maanantaina 9. maaliskuuta paikallista aikaa kello 02.30 (UTC+4). Aurinkoenergialla kulkevaa Solar Impulse 2 -konetta lentävät vuorotellen sveitsiläiset seikkailijat Bertrand Piccard ja André Boschberg.


Puhtaamman tulevaisuuden puolesta

Monacon prinssi Albert, Arabiemiraattien sulttaani Al Jaber ja Virginin Richard Branson julkistivat Bertrand Piccardin ja André Borschbergin kanssa FutureIsClean -aloitteen päivää ennen aurinkolentokoneen maailmanympärimatkaa. Tavoitteena on luoda hallituksille vetoomus ottaa käyttöön puhtaampia teknologioita.

SI2_RTW_Solar_Impulse_2_is_flying_over_Abu_Dhabi_(UAE)_undertaking_preparation_flights_for_the_first_ever_Round-The-World_Solar_"Hallitukset korvaavat vanhaa saastuttavaa teknologiaa puhtaammilla ja tehokkaammilla ratkaisuilla vain merkittävän näytön seurauksena. Tämä on se mitä haluamme luoda aurinkoenergiaa käyttävällä lennollamme maailman ympäri", kommentoivat SI2-koneen lentäjät tiedotustilaisuudessa Abu Dhabissa 8. maaliskuuta.

"Koska on jo olemassa teknologisia ratkaisuja lentää lentokonetta päivällä ja yöllä ilman polttoainetta, voi vain kuvitella teknologian käyttöä jokapäiväisessä elämässä ja sen energiansäästöä sekä CO2-päästöjen pienenemistä. Se auttaa luomaan työpaikkoja, kehittämään markkinoita sekä suojelemaan ympäristöä."

Avatun www.FutureIsClean.org -sivuston vierailijoilta pyydetään heti alkuun tukea viestille "I want concrete solutions for a clean future".


Maailman ympäri 25 lentopäivässä

SI2_MCCSolar Impulse 2 -kone on kärkiväliltään suurempi kuin Boeing 747. Aurinkolentokoneen siipien kärkiväli on huimat 72 metriä ja silti se on 2300 kg painoisena kevyempi kuin perheauto. Kone kykenee lentämään 35 000 kilometriä sekä ylittämään valtameret.

Si2-koneen siipien yläpinnoilla on 17 248 aurinkokennoa, joiden paksuus on vain 135 micronia. Kone on varustettu neljällä 17,4 hevosvoimaisella moottorilla, joiden hyötysuhde on huimat 94 prosenttia.

Lentosarjan kulkua seurataan tarkasti Monacossa sijaitsevasta Mission Control Centeristä, jossa paikalla ovat tehtävän johtajan lisäksi sääennustajat, insinöörit, mallintajat, satelliittiyhteysryhmä, lennonjohto, PR-ryhmä ja SI TV-ryhmä.

SI2_reitti Ensimmäisen ja koko matkan lyhimmän reittivälin Abu Dhabista Omanin Muscatiin lentää Andre Boschberg ja viimeinen reittiväli eteläisestä Euroopasta tai pohjoisesta Afrikasta takaisin Abu Dhabiin puolestaan jää Bertrand Piccardille.

Hankkeen tukijoita ovat mm. maailman siviili-ilmailujärjestö ICAO, Euroopan avaruusjärjestö ESA ja kansainvälinen ilmakuljetusliitto IATA.


Si2-koneen lentoa voi seurata myös lentäjän näkökulmasta (sivu sattaa latautua suuren kuormituksen takia hitaasti)

si_widget
Si2:n reitti maailman ympäri

1. Abu Dhabi - Muscat (Oman)
2. Muscat - Ahmedabad (Intia)
3. Ahmedabad - Varanasi (Intia)
4. Varanasi - Mandalay (Myanmar)
5. Mandalay - Chongqing (Kiina)
6. Chongqing - Nanjing (Kiina)
7. Nanjing - Hawaji (USA)
8. Hawaji - Phoenix (USA)
9.
Phoenix - New York (USA)
10. New York - määräkenttä eteläisessä Euroopassa tai Afrikan pohjoisosissa
11. lento takaisin Abu Dhabiin.

Video koneen noususta Abu Dhabista kohti Muscatia