Kokkolan alueenkin tavoitteena on siirtyminen vähitellen markkinaehtoiseen lentoliikenteeseen, johon reitillä on sen mukaan hyvät edellytykset mm. suurten kansainvälisten yritysten ja alueelle suunniteltujen teollisten investointien ansiosta. Liian nopea muutos rahoituksessa ei Kokkolan kaupungin mukaan ole mahdollista, sillä siirtymävaiheessa tarvitaan valtion täysimääräistä tukea. Kaupungin näkemyksen mukaan ostoliikenteen jatkaminen optiosopimuksen mukaisesti olisi perusteltua.
Lentoasemaverkosto on keskeinen tekijä Suomen talouskasvussa sekä viennin mahdollistajana ja lentoyhteyksien merkitys on kasvanut globaalissa kilpailussa. Lentoliikenne Kokkola-Pietarsaaren ja Helsingin välillä on kaupungin mukaan elintärkeä alueen elinkeinoelämälle, yrityksille, kansainvälisille investoinneille ja matkailulle. Lisäksi Kokkola-Pietarsaaren lentoaseman liikenne on kaupungin mukaan välttämätön huoltovarmuuden, terveydenhuollon ja sotilaallisen liikkuvuuden näkökulmista.
Kokkolan kaupunki kertoo, että reitin matkustajamäärät kasvoivat elo-joulukuussa 2024 noin 21,5 % kuukaudessa. Kasvu on jatkunut myös kuluvana vuonna ja tammi-maaliskuun aikana kasvua on ollut yli 10 %. Kaupungin mukaan matkustajista noin 75 % on liikematkustajia. Valtio tuki Kokkola-Pietarsaaren lentoja vuonna 2024 4 223 000 eurolla ja vuotta aiemmin tuki oli 3 318 000 euroa. Kokkola peräänkuuluttaa valtiota huolehtimaan valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman mukaisesta joukkoliikenteen kolmen tunnin saavutettavuudesta maakuntakeskusten ja Helsingin välillä. Kokkolan suurteollisuusalueella jo toimivat kansainväliset huoltovarmuuskriittiset yritykset ja niiden suunnittelemat laajat investoinnit tarvitsevat sen mukaan toimivat lentoyhteydet. Myös puhdasta siirtymää edistävien investointien sijoittumispäätökset ovat osaltaan riippuvaisia alueen hyvästä saavutettavuudesta. Kokkola-Pietarsaaren lentoasema ja sen tarjoamat lentoyhteydet ovat alueen kriittistä infrastruktuuria, jonka jatko on turvattava. Lue myös:
|
|||