KS: Puolasta saapunut pienkone väärälle kentälle - meni laskussa katolleen Vaalassa

PHLUU_kymi_mikkovanttinen_0317Ylivieskaan (EFYL) Puolasta matkalla ollut Reims-Cessna F172L Skyhawk II (PH-LUU) harhautui reitiltään ja laskeutui vahingossa Vaalan (EFVL) lentopaikalle. Kentällä ei ole talviylläpitoa ja umpihankeen tehty lasku päättyi koneen kiepsahtamiseen katolleen, kertoo Kainuun Sanomat.

Puolaismies oli matkalla Varsovasta Rovaniemelle vuokraamallaan Cessnalla. Pilotti on lentänyt Suomeen Puolasta saakka muutamin välilaskuin. Hänen oli määrä yöpyä Ylivieskassa ennen viimeistä etappia Rovaniemelle.

Ohjaaja oli kuitenkin harhautunut reitiltä ja laskeutui Vaalan lentopaikalla noin 150 kilometrin päähän Ylivieskasta. Vaalassa ei ole talvikunnossapitoa. Kiitotie ja kenttäalue olivat lumen peitossa ja pienkone kiepsahti laskussa ympäri. Vuokrakone oli Hollannin ilma-alusrekisterissä.

Pelastuslaitos sai hälytyksen noin puoli seitsemän aikaan illalla 15. maaliskuuta. Aurinko laskee Vaalassa maaliskuussa hieman kello 18.00 jälkeen.

Koneessa yksin ollut ohjaaja vietiin Kainuun Sanomien mukaan Oulun yliopistolliseen sairaalaan. Hän ei saanut vakavia vammoja.

Lentokone on vaurioitunut kaatumisessaan jonkin verran. Alkoholilla ei ollut osuutta tapaukseen, kertoo Oulun poliisilaitos.

Oulujärven rannalla sijaitsevalla Vaalan lentopaikalla on sorapintainen 800 metrin pituinen kiitotie 09/27. Suunnitellun määräkentän Ylivieskan kiitotie sen sijaan on 15/33.

Onnettomuustutkintakeskus ei aloita tapahtumasta tutkintaa. Johtava tutkija Ismo Aaltonen kommentoi Twitterissä alustavan selvityksen olevan riittävä.

Lentokenttien EF-tunnukset ovat lähellä toisiaan. Navigoitaessa pelkän GPS:n avulla voi tapahtua virhe kohteen syöttämisessä laitteeseen kirjainten Y ja V kohdalla. Reittinä satellittinavigointia varten GPS:ään oli ilmeisesti asetettu EFVL (Vaala) halutun EFYL:n (Ylivieska) sijaan.

Poliisi on kuullut pilottia torstain aikana ja esitutkintatoimet ovat vielä kesken. Tapahtumien kulku on kuitenkin pääosin saatu selvitettyä ja asiaa tutkitaan liikenneturvallisuuden vaarantamisena sekä ilmailurikkomuksena.

Puolalainen pienkone laskeutui vahingossa Vaalaan – umpihankeen