Kuumailmapalloilun aikalennon Suomen ennätystä yritetään keskiviikkoaamuna

OHIOO_2_Aeronaut(päivittynyt 7.15) Aeronautin Ultramagic S-130 -kuumailmapallo (OH-IOO) starttasi varhain keskiviikkoaamuna Markku Sipisen komennossa Laukaan Äijälästä Keski-Suomesta aikaennätystä tavoittelemaan. Onnistuessaan kyseessä olisi pisimpään kestänyt Suomessa lennetty kuumailmapallolento. Nyt vallitsevat heikot tuuliolosuhteet mahdollistaisivat aikaennätyslennon niin, että pallon noutomatka jäisi kuitenkin suhteellisen lyhyeksi.

Virallinen kuumailmapallolennon Suomen ennätys on 12 tuntia 42 minuuttia. Uuden ennätyksen pitää kansainvälisten sääntöjen mukaan olla vähintään prosentin pidempi, joten Sipisen tähtäimessä olisi siis 12 tuntia 50 minuuttia ilma-aikaa tai enemmän.

Keskeisiä tekijöitä ovat pallon polttoaineena käytettävän kaasun kohtuullinen kulutus sekä lentotapa ja tiheyskorkeus eli lentokorkeus ja ilman lämpötila vaikuttavat. Vähimmällä kulutuksella pysytään ilmassa lentämällä matalalla silloin kun pallo on raskaassa polttoainekuormassa.

Korkealle noustaan vain silloin, kun se on ohjattavuussyistä tarpeen. Sellainen tulee eteen esim. ilmatilavarausten ja kelvottomien laskualueiden välttämiseksi. Lento tehdään vain turvallisissa lento-olosuhteissa. Korkealle meno on taloudellisinta vasta kun kuorma on keventynyt.

Juuri nyt eteläisen Suomen heikkotuulinen säätila houkuttaa kokeilemaan kuumailmapallolentoa, jossa ollaan ilmassa pitkään, mutta lennetty matka jää lyhyeksi. Optimaalisten olosuhteiden vallitessa pallon hakumatka lennon jälkeen on siten kohtuullinen.

Paras ja helpoin reitti kiertyisi Sipisen mukaan Jyväskylästä lännen kautta pohjoiseen ja itään siten, että lento päättyisi Pohjois-Pohjanmaalle.

markkusipinen_europeans2007de"Länteen ei voi mennä, koska lennon suunnittelun merkittävimpänä haasteena ovat tällä kertaa ilmatilavaraukset. Ilmassa on muitakin liikkujia ja suurimmin asiaan vaikuttaa Keski-Suomen länsipuolinen Lentosotakoulun sotilaslentoliikenne. Siellä on laaja alue, jonne ei ole muilla asiaa", kertoo Sipinen tiedotteessaan.

Ennätyslennon alustava taktiikka on lentää aluksi korkealla ja sitten lennon loppupuoli alempana. Lentäjän näkemyksen mukaan näin pysyttäisiin enimmäkseen Keski-Suomen maakunnan alueella.

Aluksi lennon arvioidaan suuntautuvan etelään ja vasta sitten länteen ja luoteeseen. Pallo saattaa näkyä pilvettömällä taivaalla kauaskin. Lentokorkeus on enintään kolme kilometriä.   

Noin vuosi sitten 23. maaliskuuta 2013 Markku Sipinen lensi samalla pallolla matkalennon pituusennätyksen Rovaniemeltä Vaskivedelle. Matkaa tuli taitettua 494,22 km.

Lue myös: