"Tämän syksyn pääsotaharjoituksemme on ensimmäinen, jonka toteutamme laajana Nato-harjoituksena, jossa myös ruotsalaiset kumppanimme ovat vahvasti mukana. Yhdessä harjoittelemalla vahvistamme paitsi sotilaallisia suorituskykyjä myös yhteensopivuutta ja kykyämme toimia yhdessä, sanoo harjoituksen johtaja", sanoi kommodori Juhapekka Rautava.
Mukana myös 16 ilma-alusta jotka lentävät aktiivisesti Etelä-Suomen ja pohjoisen Itämeren alueella koko harjoituksen ajan. Suomen ilmavoimien lisäksi ilmatoimintaa toteuttavat myös maavoimat sekä Rajavartiolaitos. Harjoituksessa on mukana Yhdysvaltain merijalkaväen lentolaivue VMFA(AW)-224 (Marine All Weather Fighter Attack Squadron 224). Se operoi F/A-18 - monitoimihävittäjillä.
Harjoituksen aikana käytetään ilma-alusten omasuojaheitteisiin kuuluvia silppuja ja soihtuja. Tutkasilppu voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja ja infrapuna-soihdut voivat näkyä taivaalla hetkellisinä kirkkaina valoilmiöinä. Suomalaisten alusten ja joukkojen lisäksi harjoituksessa on mukana Naton pysyvä alusosasto SNMG1 (Standing NATO Maritime Group 1), jossa on yhteensä kolme alusta Saksasta ja Alankomaista, sekä Naton pysyvä miinantorjuntaosasto SNMCMG1 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 1), jossa on yhteensä kuusi alusta Puolasta, Saksasta, Alankomaista ja Ranskasta.
"Harjoitukseen osallistuvien miinantorjunta-alusten runsas määrä on osoitus Naton kiinnostuksesta ja sitoutumisesta vedenalaisen infrastruktuurin suojaamiseen", lisäsi kommodori Rautava. Harjoituksessa on mukana Yhdysvaltain merijalkaväen 2nd Marine Logistics Detachment, joka on asettunut komennukselle Uudenmaan prikaatiin marraskuun alusta asti. Lisäksi merijalkaväen sukeltajat toimivat harjoituksessa yhdessä suomalaisten raivaajasukeltajien kanssa.
Ruotsista harjoitukseen osallistuvat Göteborg-luokan korvetit Sundsvall ja Gävle sekä huoltoalukset Trossö ja Ulvön. Virosta on mukana miinantorjunta-alus Wambola. MH Lue myös aikaisempi uutisemme Freezing Winds 23 -harjoituksesta:
|
|||