Lentomatkailu ennätyskasvussa - Finavian koko vuoden ennusteessa jo 21 miljoonaa matkustajaa

HEL_Twr_logo_2017_1Finavian lentoasemien kautta kulki alkuvuoden aikana yhteensä 12,3 miljoonaa matkustajaa. Määrä on 1,3 miljoonaa enemmän kuin vuotta aiemmin. Kasvua on kertynyt 11,9 prosenttia. Helsinki-Vantaan lentoasemalla vieraili ennätykselliset 10,1 miljoonaa lentomatkustajaa.

"Lähes 12 prosentin kasvu hipoo jo taivaita. Suunta on hyvä paitsi Helsinki-Vantaalla myös keskeisillä maakuntakentillä. Erinomaiset luvut kertovat paitsi suotuisasta taloudellisesta tilanteesta myös siitä, että Helsinki-Vantaan asema merkittävänä Euroopan ja Aasian välisen lentoliikenteen solmukohtana on vahvistunut. Tämä kehitys on avittanut myös muut verkoston lentoasemat hienoon nousuun", sanoo reittikehityksestä ja Helsinki-Vantaan lentoasemasta vastaava johtaja Joni Sundelin Finavialta.

Finavia_SundelinVuotta aiemmin Finavia raportoi, että vuoden 2017 ensimmäisen puoliskon aikana koko Finavian lentoasemaverkoston kautta kulki 10 958 075 matkustajaa ja Helsinki-Vantaalle kirjattiin tuolloin ennätykseksi ensimmäisen vuosipuoliskon matkustajien lukumääräksi yhteensä 9 034 244. Koko vuoden 2017 aikana matkustajia oli verkostossa 22,7 miljoonaa.

Sundelin mukaan Finavian lentoasemilla oli alkuvuoden 2018 aikana yli 15 500 lentoa enemmän kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin (+ 8,3 %). Esimerkiksi kesäkuussa koko maan reittilentojen yhteenlaskettu lukumäärä kasvoi edellisvuoteen verrattuna yli 1 600:lla (+ 4,8 %) ja matkustajien yli 221 000:lla (+ 11,1 %).

Ruotsi ja Saksa ovat tänäkin vuonna säilyttäneet asemansa suosituimpina lentokohteina.

 "Maakuntakenttien osalta eniten ulkomaanlentojen matkustajia oli Espanjan-reiteillä. Myös Kreikan-lomalennot kasvattivat suosiotaan. Iso-Britannian lennot kasvoivat yli viidenneksen, mikä tulee Lapin tilauslennoista. Kaiken kaikkiaan maakunnista oli tilastojemme mukaan vuoden alkupuoliskolla yli 18,7 % enemmän matkustajia Euroopan-lennoilla kuin vuotta aiemmin", kertoo Sundelin. 

 

Helsinki-Vantaan ennätystehtailulle ei näy loppua

 "Helsinki-Vantaalla saavutettiin 10 miljoonan lentomatkustajan rajapyykki jo kesäkuussa. Yli 84 prosenttia matkustajista lensi kansainvälisessä reittiliikenteessä. Eniten kasvoi vaihtomatkustajien määrä (+ 23,9 %)", taustoittaa Sundelin.

Helsinki-Vantaan vahvaa kasvua selittävät paitsi aikaisempaa tiheämmät lentovuorot myös se, että yhä useammat lentoyhtiöt lentävät isoilla laajarunkokoneilla. Kaukolennoilla eniten matkustajia lensi Japanin-, Thaimaan- ja Kiinan-reiteillä. Yksittäisenä kohteena Qatarin lukuihin saatiin peräti 137,6 prosentin kasvupyrähdys.

"Odotamme, että Helsinki-Vantaan lentoaseman kasvu jatkuu. Ennustammekin tälle vuodelle 21 miljoonan matkustajan rajan rikkoutumista. Helsinki-Vantaalla on käynnissä Finavian yli miljardin euron investointiohjelma, jonka avulla valmistaudumme palvelemaan 30 miljoonaa matkustajaa", kertoo Sundelin.