Lentomatkustajan tulee varata lisäaikaa kulkemiseen - joukkoliikenne pysähtyy 14.12.

EFHK_liukuportaat_1Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n ja sen jäsenliittojen poliittinen lakko pysäyttää lähes kaiken raideliikenteen ja bussiliikenteen torstaina 14. joulukuuta 2023. Merkittävät joukkoliikenteen poikkeukset tuovat haasteita myös Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta kulkeville matkustajille. Finnair lentää lennot normaalisti.

HSL:n mukaan lakko pysäyttää lähijunat, metron, raitiovaunut, pikaratikat ja lähes kaikki bussit. Lakko koskee pääsääntöisesti niitä työvuoroja, jotka alkavat torstain 14. joulukuuta aikana. Häiriöt ovat mahdollisia vielä perjantaiaamun liikenteessä 15. joulukuuta.

SAK:n liittoihin kuuluvan AKT:n mukaan poliittiset työnseisaukset kattavat kaikkiaan 150 yritystä ja noin 17 000 työntekijää. Erityisesti työtaistelu tulee näkymään suurten kaupunkien paikallisliikenteessä. AKT:n osalta mukana ovat kuorma-autoala, linja-autoala, kaupan automiehet, säiliöauto- ja öljytuoteala, matkatoimistoala, terminaalitoiminta, huolinta-ala sekä ahtaus.

Lentokenttäyhtiö Finavia kehottaa lentomatkustajia varamaan enemmän aikaa lentoasemalle saapumiseen torstaina 14. joulukuuta. Finnair kertoo lentävänsä torstain lennot normaalisti lakoista huolimatta, mutta huomauttaa kuitenkin myöhästymisten ja muiden häiriöiden olevan mahdollisia. Finnair liikennöi normaalisti myös bussiyhteydet Helsinki-Vantaan lentoaseman ja Tampereen ja Turun välillä.

Lakko vaikuttaa merkittävästi julkiseen liikenteeseen Helsinki-Vantaan lentoasemalle saapuvien sekä lentoasemalta lähtevien osalta. Joukkoliikenneyhteyksien puuttuminen tuo merkittäviä haasteita myös taksien riittävyydelle. Samat haasteet kohtaavat siis myös Helsinki-Vantaalle maailmalta saapuvia lentomatkustajia sekä lentoasemalla työskenteleviä.

Valtaosa lähtevistä matkustajista saapuneekin lentoasemalla omalla autolla, joka puolestaan voi ruuhkauttaa liikennettä, johon omat vaikutuksensa tuo myös talvinen sää. Helsinki-Vantaalta on mahdollista varata pysäköintipaikka jo etukäteen.