LIAS 2013: Ilmataistelua Lappeenrannan taivaalla

Sk-16-Harvard-muodostelma-Kuva-Peter-LianderKolme toisen maailmansodan aikaista hävittäjää esittää simuloidun ilmataistelun Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksessä Lappeenrannassa 14. - 16. kesäkuuta.

Tähtimoottorilla varustetut 1940-luvulla valmistetut ruotsalaiset Sk.16 Harvard
-harjoitushävittäjät simuloivat ilmataistelua paineilmakäyttöisten konekiväärien tuottaessa autenttisia äänitehosteita lentonäytösyleisölle.

Sk.16 Harvard -koneet kuuluvat Ruotsin Ilmavoimien historialliselle lentueelle (Swedish Air Force Historic Flight, SwAFHF) ja ne ovat maalattu 1940-1950-lukujen mallin mukaisesti. Koneita lentää kolme Ruotsin Ilmavoimien entistä lentäjää: Svante Kilen, Olle Nohren ja Alf Ingesson-Thoors.

SwAFHF kunnostaa ja ylläpitää Ruotsin Ilmavoimien vanhoja hävittäjiä sekä koulutuskoneita lentokuntoisena ja lentää niillä erilaisissa tapahtumapäivissä ja lentonäytöksissä. Ruotsin Ilmavoimilla oli yhteensä 257 Sk.16 Harvardia 1940-luvun lopulta vuoteen 1972.

Lappeenrannan kansainvälisessä lentonäytöksessä on nähtävillä laaja valikoima harrasteilmailua, sotilas-, matkustaja- ja yleisilmailulentokoneita sekä helikoptereita.

Pääesiintyjinä ovat Sk.16 Harvardien ilmataistelusimulaation lisäksi mm. Suomen Ilmavoimien väreihin ja tunnuksiin maalatut Vampire-suihkukoneet 1950-luvulta, Jordanian kuninkaallisten ilmavoimien Royal Jordanian Falcons -taitolentoryhmä sekä Ruotsin ilmavoimien Saab JAS 39 Gripen -hävittäjät.

Suomen ilmavoimien koneista taivaalla nähdään mm. F-18 Hornet ja Midnight Hawks -ryhmä. Maanäyttelyssä nähdään runsaasti myös vanhaa Suomen Ilmavoimien suihkukonekalustoa. Lauantai-iltana lentokentän täyttää musiikilla AviaRock-konsertti, jonka päätähtinä ovat Haloo Helsinki!, JVG ja Osmos Cosmos.