Lippujuhlan päivän paraatin ylilentoon osallistuu 4.6. mahdollisesti ACE 23 -harjoituksen ilma-aluksia

TU_la_CBT_1Puolustusvoimain lippujuhlan päivän valtakunnallisen paraatin ylilennossa saatetaan nähdä Jyväskylän yllä 4. kesäkuuta 2023 myös erikoisvieraita. Suomessa on samaan aikaan käynnissä monikansallinen ACE 23 -lentotoimintaharjoitus (Arctic Challenge Exercise), johon osallistuvia ilma-aluksia saatetaan nähdä myös paraatin ylilennossa. Luvassa saattaa siis olla historiallinen ylilento, jossa on mukana Nato-liittolaisten ilma-aluksia.

Lippujuhlan päivän paraatin teemana on vuonna 2023 Vahvat yhdessä – ilmassa, maalla ja merellä. Paraatiin osallistuu joukkoja Maa-, Meri- ja Ilmavoimista, Maanpuolustuskorkeakoulusta, Rajavartiolaitoksesta sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä.

paraati2022_HEL_3Kaikkiaan paraatiin osallistuu yhteensä noin 1200 henkilöä, yli 40 ajoneuvoa ja 16 ilma-alusta. Mukana ovat kaikki Ilmavoimien joukko-osastot. Ohimarssin ylilennoissa nähdään Ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä, Hawk-suihkuharjoituskoneita, Pilatus-yhteyskoneita sekä Maavoimien helikoptereita.

Puolustusvoimien mukaan ylilennossa voisi olla mahdollisesti mukana myös  samaan aikaan käynnissä olevan Arctic Challenge Exercise -harjoituksen lentokalustoa. Tähän Suomen johtamaan harjoitukseeen osallistuu kaikkiaan noin 150 sotilasilma-alusta 14 eri maasta. Isäntämaiden Suomen, Ruotsin ja Norjan lisäksi ACE 23 -harjoituksessa ovat mukana Tanska, Alankomaat, Belgia, Iso-Britannia, Italia, Kanada, Ranska, Saksa, Sveitsi, Tšekki ja Yhdysvallat.

Lippjuhlan päivän ohjelmassa on paraatikatselmuksen ja ohimarssin lisäksi muun muassa Midnight Hawks -lentonäytös, MILjazz -konsertti sekä kalustonäyttely toimintakentällä. Ylilennoista aiheutuu melua Jyväskylän alueella.

Paraatin ottaa vastaan Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Juha-Pekka Keränen. Kenttähartauden pitää Ilmavoimien kenttärovasti Janne Huikko ja paraatijoukkoja komentaa Ilmavoimien esikuntapäällikkö prikaatikenraali Timo Herranen. 

paraati2022_HEL_2Paraatikatselmus järjestetään kello 12 Harjun stadionilla. Joukot ryhmittyvät Harjulle kello 11.35 alkaen.  Ohimarssi alkaa kello 13.15 Yliopistonkadulla ja etenee etelän suuntaan. Ohimarssin vastaanottopaikka on Harjun portaiden edustalla.

Lutakonaukiolla on Puolustusvoimien ja muiden viranomaisten yhteinen toimintakenttä, jossa voi tutustua tarkemmin ohimarssissa nähtävään kalustoon. Lisäksi alueella on Varusmiessoittokunnan konsertti ja sen yllä esiintyy Midnight Hawks -taitolento-osasto.

Päivä huipentuu Lounaispuiston MILjazz -konserttiin, jossa esiintyvät llmavoimien Big Band solistinaan Sami Saari sekä Varusmiessoittokunnan Showband.

Paraatin järjestelyistä vastaa Ilmasotakoulu ja sen musiikin tuottaa Laivaston soittokunta yhteistyössä Ilmavoimien soittokunnan kanssa.

Vuonna 2022 lippujuhlan päivän paraati järjestettiin Helsingissä. MH

Paraatipäivän ohjelma

Kello 08.00: Lipun nosto Lutakonaukiolla
Kello 09.00: Seppeleenlasku Jyväskylän vanhalla hautausmaalla
Kello 10.00: Jumalanpalvelun Taulumäen kirkossa
Kello 10.00-16.00: Lippujuhlan päivän toimintakenttä on avoinna Lutakonaukiolla  (Kalustonäyttelyn ohessa esiintymässä Midnight Hawks ja Varusmiessoittokunta.)
Kello 12.00: Paraatikatselmus Harjun stadionilla
Kello 13.15: Paraatin ohimarssi Ylipistokadulla
Kello 18.00: MILjazz-konsertti lounaispuistossa

Lue myös aikaisempi uutisemme Puolustusvoiman vuoden 2023 lippujuhlan päivän paraatista: