Lisää rajatarkastusautomaatteja Helsinki-Vantaalle

Rajavartiolaitos ottaa tänään käyttöön uuden kymmenen rajatarkastusautomaatin linjaston Schengen-alueen ulkopuolisessa saapuvassa liikenteessä Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Lähtevään liikenteeseen avattiin joulukuussa 2010 kymmenen automaatin linjasto, joten yhteensä automaatteja on Helsinki-Vantaalla jo 20. Lähtevän liikenteen automaatteja on käyttänyt jo yli 120 000 matkustajaa.

Automaattitarkastusta kokeilleet matkustajat ovat olleet varsin tyytyväisiä järjestelmään. Rajavartiolaitos seuraa matkustajien tyytyväisyyttä asiakaspalautelaitteilla, joiden esittämään kysymykseen ”Mielipiteesi rajatarkastusautomaatista?” matkustaja vastaa painamalla yhtä neljästä hymiönapista mielipiteensä mukaan. Toukokuun alusta lähtien palautetta on antanut noin 17 000 automaattitarkastuksen läpäissyttä matkustajaa, joista 82 % oli tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä järjestelmään. Tyytyväisyyttä lisäävät opastajat, jotka auttavat tottumattomia matkustajia automaattien käytössä. 

Rajatarkastusautomaatti on paljastanut myös väärennetyllä passilla matkustaneen Helsinki-Vantaalla. Torontoon kesäkuussa matkalla ollut 27-vuotias mies yritti läpäistä rajatarkastuksen biometrisellä passilla automaattisen rajatarkastuksen kautta. Koska passi ei läpäissyt automaattitarkastusta, henkilö ja matkustusasiakirja otettiin tarkempaan tarkastukseen. Rajavartiolaitoksen suorittaman esitutkinnan aikana selvisi, että miehen käyttämä Liettuan passi oli väärennetty ja että hän oli todellisuudessa Venäjän kansalainen. Rajavartiolaitos teki henkilöstä maahantulokielto- ja käännytysesityksen Maahanmuuttovirastolle, joka määräsi miehelle viiden vuoden maahantulokiellon Schengen-alueelle sekä määräsi hänet samalla käännytettäväksi kotimaahansa. Helsingin rajatarkastusosasto toimeenpani käännytyspäätöksen ja mies poistui Venäjälle 12.7.2011.

Automaattinen rajatarkastusjärjestelmä perustuu matkustajan biometriseen tunnistamiseen. Biometrisessä passissa on mikrosiru, jonka tiedot laitteen lukija tarkastaa. Lisäksi automaatti vertaa reaaliaikaisen kasvokuvan yksilöllisiä mittasuhteita passin sirulla olevaan kuvaan. Toistaiseksi rajatarkastusautomaatteja voivat käyttää Euroopan Unioniin ja Euroopan talousalueeseen kuuluvien maiden sekä Sveitsin kansalaiset, joilla on biometrinen passi. Tulevaisuudessa Rajavartiolaitos kehittää rajatarkastusautomaatteja soveltuviksi kaikille kansalaisuuksille.