Lufthansa avaa matkustajilleen netinkäyttömahdollisuuden lähiliikenteessä

Lufthansa_A320neoLufhansa tuo laivastonsa Airbus A320 -kapearunkokoneisiinsa laajakaistayhteyden kuluvan vuoden lokakuusta alkaen. Koko A320-laivaston osalta asennukset on määrä saada valmiiksi vuoden 2018 puoliväliin mennessä.

Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA on myöntänyt Lufthansa Technikille ensimmäisenä huolto-organisaatiota STC-hyväksynnän (Supplemental Type Certificate) Ka-taajuusalueen antennin asennuksiin A319, A320 ja A321 -koneisiin.

STC:n avulla valvotaan, että lentokoneen laitteistoihin tai ohejlmistoon tehtävät muutokset ovat EASA:n hyväksyntöjen mukaisia varmistaen lentokoneen lentokelpoisuuden.

Ensimmäisen koneyksilän osalta asennukset tehtiin kesäkuun aikana. Lähiviikkojen aikana järjestelmää koekäytetään toimivuuden ja vakauden varmistamiseksi. Lufthansan matkustajille netti avataan lokakuussa 2016. Muiden konsernin lentoyhtiöiden osalta muutokset tehdään myöhemmin.

Lufthansan teknologiakumppanina hankkeessa on Inmarsat, jonka viimeisin Ka-taajuutta käyttävä satelliittiyhteys tarjoaa luotetavaa peittoa lähi- ja keskipitkien lentojen käyttöön Inmarsat Global Express -verkon kautta.

Matkustajat pääsevät internetiin omien mobiililaitteidensa wifi-yhteyden kautta. Tavallisen www-selailun ja sähköpostin lisäksi käytössä on myös videoiden striimaus. Myöhemmissä vaiheissa matkustajien käyttöön avataan myös matkapuhelinverkon tekstiviestipalvelu.

Lufthansa lensi maailman ensimmäisen laajakaistayhteyttä tarjoavan aikataulunmukaisen lennon jo tammikuussa 2003. Vaikka kysyntä oli kovaa joudittiin teknisesti toimiva Connexion by Boieng -palvelu keskeyttämään, kun satelliittien kaupallinen käyttö päättyi.

Joulukuusta 2010 lähtien Lufthansa oli jälleen ensimmäinen lentoyhtiö, joka tarjosi internet-yhteyttä mannertenvälisillä lennoillaan. Kesäkuusta 2015 lähtien yhtiön FlyNet-palvelu on ollut käytössä kaikissa Lufthansan 107 laajarunkokoneessa.