Lufthansa esitteli täydellistä auringonpimennystä matkustajilleen Islannin kaakkoispuolella

LH_Solar_1Lufthansa esitteli matkustajille auringonpimennystä aikataulunmukaisella lennollaan Chicagosta Müncheniin. Erikoinen kokemus mahdollistui, koska lennon reitti oli suunniteltu hieman normaalista poikkeavaksi. Matkustajille jaettiin erikoislasit, joiden avulla pystyivät turvallisesti katsomaan pimennystä.

LH_Solar_3Lufthansan vuoro LH435 Chicagosta Müncheniin Airbus A330-300 -koneella (D-AIKN) lensi hieman normaalista poikkeavalla reitillä, joka tarjosi matkustajille erinomaiset näkymät perjantaisen täydellisen auringonpimennyksen seuraamiseen. Sitä voitiin ihastella lähes neljän minuutin ajan.

Matkustajat saivat seurata luonnonilmiötä Islannin kaakkoispuolella kello 10.37 Keski-Euroopan aikaa. Sijainti 12 600 metrin korkeudessa ja lentäminen täydellisen pimennysalueen liikkeen suuntaisesti mahdollisti ilmiön näkymisen lähes minuutin pidempään kuin maan pinnalla (katso animaatio pimennyksen liikkeestä jutun lopussa).

Auringonpimennys oli nähtävillä kerralla laajarunkoisen A330-300 -koneen toisen puolen ikkunoista. Koneen turistiluokassa matkustajaistuimia kaikkiaan 161 ja niitä on rinnakkain kahdeksan. Etuosan ykkösluokassa istuimia on kahdeksan, joita on neljä per rivi. Liikemiesluokassa matkustajaistuimia on kaikkiaan 48 ja istuimia on rinnakkain kuusi.

LH_Solar_6"LH435 oli auringonpimennystä lähin aikataulunmukainen Lufthansan lento", kertoo Lufthansan Münchenin kaukoliikennelaivaston pääohjaaja ja lentokapteeni Martin Hoell.

"Käytimme tilaisuuden hyväksemme ja esittelimme tämän erikoisen luonnonilmiön matkustajille. Lennonsuunnittelijamme tekivät reittiin vain pieniä muutoksia, jotta miehistö onnistui lentämään koneen juuri oikeaan paikkaan tiettyyn aikaan", kuvaili Hoell.

LH_Solar_5Ensimmäistä kertaa Lufthansan lennon tarjoilu sisälsi auringonpimennyksen seuraamiseen sopivat UV-suojalasit sekä esitteen, joka kertoi ilmiöstä.

Ohjaajat kuuluttivat matkustajille erikoisohjelmasta ja halutessaan matkustajat saivat ilmoittaa tarran avulla mikäli halusivat herätä katsomaan ilmiötä kuusi tuntia koneen lähdön jälkeen.

Auringonpimennyksessä kuun kiertorata osuu maan ja auringon väliin. Kun kaikki kolme taivaankappaletta ovat samalla suoralla, maasta käsin näyttää siltä että aurinko pimenisi kuun varjon osuessa maahan. Täydellinen pimennys näkyy kerrallaan vain pienellä osalla maapalloa.  LH_Solar_2LH_Solar_4

SE2015Mar20T_ani_NASA

SE2015Mar20T_NASA