Lufthansa-konserni ostaa odotetusti 41 prosentin vähemmistöosuuden italialaisesta ITA Airwaysistä

EI-IMW_060522aLufthansa-konserni saa vihdoin haltuunsa osuuden italialiaisesta lentoyhtiöstä ITA Airwaysistä. Saksalaisjätti on pyrkinyt vuodesta 2017 lähtien saamaan haltuunsa osuuden aiemmasta Italian kansallisesta lentoyhtiöstä Alitaliasta. Tammikuussa 2023 Lufthansa jätti ostotarjouksen nykyisestä ITA Airwaysistä, josta se saa nyt ensivaiheessa haltuunsa 41 prosenttia.

Italian talousministeriö (Ministero dell’Economia e delle Finanze, MEF) ja Lufthansa ilmoittivat 25. toukokuuta 2023 päässeensä sopimukseen vähemmistöosuuden siirtymisestä saksalaisyhtiön haltuun. Lufthansa ostaa 41 prosentin osuuden ITA Airwaysistä tuoden yhtiöön 325 miljoonaa euroa uutta pääomaa. Sopimuksen mukaan Lufthansan lisäksi myös MEF tuo 250 miljoonaa euroa lisää pääomia ITA Airwaysiin.

"Sopimus on win-win -tilanne Italialle, ITA Airwaysille ja Lufthansa-konsernille", sanoi Lufthansan toimistusjohtaja Carsten Spohr.

Kauppojen myötä vahvistuva ITA Airways parantaa asemiaan Italian markkinoilla ja kehittää lentoyhteyksiä Euroopassa ja muilla kansainvälisillä markkinoilla. ITA Airways tulee jatkamaan toimintaansa omana itsenäisenä lentoyhtiönä, oman johdon alaisuudessa vahvalla brändillä. Yhtiö saa merkittäviä synergiaetuja Lufthansalta mm. myynti- ja markkinointikanavien kautta.

EI-IMW_060522Sopimus sisältää aiemmin tehdyn ostotarjouksen mukaisesti option koko osakekannan ostamisesta myöhemmin päätettävänä ajankohtana. Tämän osalta kauppahinta tulee perustumaaan ITA Airwaysin liiketoiminnan kehittymiseen.

ITA Airways on viides Lufthansa-konsernin verkostoyhtiö. Italia tulee olemaan tärkein markkina Lufthansa-konsernin kotimaiden sekä Yhdysvaltain markkinan jälkeen.

Italia on bruttokansantuotteella mitattuna Euroopan kolmanneksi suurin talousalue. Tämä on yksi pääsyy miksi liikematkustus Italiaan ja Italiasta on tärkeää. Välimeren alueella sijaitseva Italia on myös yksi suosituimmista vapaa-ajankohteista maailmassa.

Kauppaa koskevan lopullisen sopimuksen viimeistelyn odotetaan toteutuvan lähiaikoina. Vähemmistöosuuden osto vaatii vielä erinäisiä viranomaishyväksyntöjä. Sopimuksen hyväksynnän jälkeen ITA Airways ja Lufthansa-konserni aloittavat välittömästi yhteistyön kaupallisella ja operatiivisella tasolla.

Vuonna 2020 Alitalian raunioille perustetulla ITA Airwaysillä on noin 4000 työntekijää. Vuosittain italialaisyhtiö kuljettaa uudistetulla 66 Airbus-koneen laivastolla yli 10 miljoonaa matkustajaa. ITA Airwaysin verkostossa on nykyisin 64 reittiä, joista 21 on kotimaassa, 33 kansainvälisiä ja kymmenen mannertenvälisiä.
 
Lue myös: