Maailman ensimmäinen lento 100% synteettisellä polttoaineella pääsi Guinnessin ennätystenkirjaan

RAF_Synt_2Englannin kuninkaalliset ilmavoimat ja Zero Petroleum ovat toteuttaneet maailman ensimmäinen lennon, jolla käytettiin ainoastaan synteettisesti valmistettua polttoainetta. Ikarus C42 -ultrakevyellä suoritettu lento pääsi myös Guinnessin ennätystenkirjaan.

RAF_Synt_1RAF:n kapteeni Peter Hackett lensi Ikarus C42 -ultrakevyellä (G-KFCA) 2. marraskuuta 2021 Englannin Cotswoldin lentokentällä tankeissaan ainoastaan synteettistä polttoainetta. Kyseessä oli maailman ensimmäinen lento, joka lensi 100-prosenttisella synteettisellä polttoaineella.

Lennolla käytetty Zero Petroleumin valmistama synteettinen UL91 -polttoaine oli valmistettu ilmakehän hiilidioksista saatavasta hiilestä ja vedestä elektrolyysillä valmistetusta vedystä. Valmistukseen käytettiin uusiutuvaa tuuli- ja aurinkoenergiaa.

RAF_GuinnesLento oli osa RAF:n projekti Martinia, jossa tavoitellaan 80-90% hiilipäästöjen vähenyksiä lennoilla. RAF:n visiona on käyttää synteettistä polttoainetta hävittäjissään.

Iso-Britannia tähtää nettonollapäästöihin vuoteen 2050 mennessä. RAF puolestaan tavoittelee ensimmäistä nettonollapäästöistä lentotukikohtaa vuoteen 2025 mennessä ja tavoitteena on olla kokonaan nettonollapäästöinen vuoteen 2040 mennessä.

RAF_Synt_3Ennen varsinaista lentoa synteettistä polttoainetta käytettään laajasti maakokeissa CFS Aerolla. Moottorin todettiin toimivan normaalisti, mutta alhaisemmalla lämpötilalla kuin fossiilista polttoainetta käytettäessä. Tämän arvioidaan, jopa pidentävän moottorin elinkaarta päästövähennysten lisäksi. MH