Maantietukikohtaharjoitus Imminent Field tuo Suomeen USA:n ja Saksan ilmavoimien lentokalustoa

Hornet nousee Norvatieltä Ruska 20Ilmavoimien vuosittainen maantietukikohtaharjoitus Baana 24 tuo Suomeen Yhdysvaltain ja Saksan ilmavoimien lentokalustoa. Lapin lennoston kotitukikohdan Rovaniemen lisäksi käytössä on myös Norvatien varalaskupaikka Rovaniemellä ja Hosion varalaskupaikalla Ranualla.  31.8.‒6.9.2024 välisenä aikana järjestettävä Baana on Ilmavoimien vuosittainen maantietukikohtaharjoitus, joka on tällä kertaa saanut myös Nato-harjoitusnimen Imminent Field.

Ilmavoimat harjoittelee säännöllisesti tukeutumista muualle kuin kotitukikohtiin, jotta lentokalusto voidaan tarvittaessa hajauttaa nopeasti eri puolille Suomea. Valmius hajautetun tukikohtaverkoston käyttöön on osa Ilmavoimien liikkuvaa taistelutapaa, joten toiminta maantietukikohdissa kuuluu kaikkien suomalaisten hävittäjälentäjien koulutukseen. 

Baana 24 -harjoituksen lentotoiminta alkaa maanantaina 2. syyskuuta kello 10 ja päättyy torstaina 5. syyskuuta kello 24 mennessä. Perjantai 6. syyskuuta on varapäivä.

HN-427_031020aRovaniemen tukikohdassa lennetään päivittäin kello 10‒24 ja Hosion tukikohdassa kello 10‒22. Harjoituksen lentotoiminnallisena tavoitteena on lentää lentokoulutusohjelmien mukaisia nousuja ja laskuja maantietukikohtaan.

Lentotoiminnassa on mukana F/A-18 Hornet -hävittäjiä, Hawk-suihkuharjoituskoneita sekä Ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskoneita. Harjoitukseen osallistuu myös Nato-liittolaisten lentokalustoa Yhdysvalloista ja Saksasta. 

"Baana-harjoitus on Lapin lennostolle yksi syksyn tärkeimpiä tapahtumia. Kehitämme ja testaamme valmiuttamme operoimalla yhdenaikaisesti sekä kahdelta eri maantiepätkältä että päätukikohdasta. Nämä ovat asioita, joihin meidän on pystyttävä, ja se vaatii harjoittelua. Nyt mukana on myös entistä vahvempi kansainvälinen elementti. Osoitamme liittolaisille olevamme kärkiosaajia ja tarjoamme heille mahdollisuuden oppia. Näin viestimme myös oman puolustuksemme vahvuudesta", kertoi harjoituksen johtaja, Lapin lennoston komentaja eversti Saku Joukas.


Norvatien ja Hosion varalaskupaikat suljetaan liikenteeltä

Ilmavoimat operoi kahdelta varalaskupaikalta Baana 24 -harjoituksessa. 

Norvatien varalaskupaikka (maantie 9523 Norvatie) suljetaan yleiseltä liikenteeltä lauantaina 31.8.2024 klo 12 ja liikenne ohjataan kiertotielle. Suljettava tieosuus on etelässä maantien 9523 ja Pahkamaantien risteys ja pohjoisessa maantien 9523 ja Takakappaleen kiertotien risteys. Tie avataan perjantaina 6.9.2024 kello 15 mennessä.

Hosion varalaskupaikka (seututie 924 Simontie) suljetaan yleiseltä liikenteeltä sunnuntaina 1.9.2024 klo 12 ja liikenne ohjataan kiertotielle. Tien sulkemisen ajan yleinen liikenne ohjataan teiden 9243, 849 ja 19898 kautta. Tie avataan perjantaina 6.9.2024 kello 12 mennessä.

Kiertoteille on opasteet ja sulkupaikoilla on liikenteenohjaus.

Lapin lennoston osalta Baana 24 -harjoituksen maankäyttötarve ulottuu Rovaniemellä, Simossa ja Ranualla myös yksityisten omistamille kiinteistöille. Harjoitusalueella sijaitsevat mm. Rovaniemen tukikohta, Norvatien nousutie sekä Ranuan Hosion varalaskupaikka, jossa Baana-harjoitus järjestettiin vuonna 2020.

Puolustusvoimat rajoittaa ja kieltää harjoitustoimintaan kuulumattomien liikkumista harjoituskäyttöön otetuilla, alueilla 30.8.-7.9.2024.

Lue myös aikaisempi Baana 24 -uutisemme: