Maavoimien ilmailu ja Ilmavoimat mukana itsenäisyyspäivän paraatissa Kajaanissa

kuningas_santahamina_6Itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati järjestetään tänä vuonna 6. joulukuuta Kajaanissa. Teemana on Maavoimat osana Suomen puolustusjärjestelmää. Ohilennossa nähdään NH90- ja MD500 -helikopterien ohella F/A-18 Hornet ja Hawk. NH90 tekee esityslennon ja se on mukana myös toimintanäytöksessä.

Paraatiin osallistuu joukkoja kaikista puolustushaaroista, Maanpuolustuskorkeakoulusta ja Rajavartiolaitoksesta sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä, yhteensä noin 1300 henkilöä. Paraatin ohimarssissa nähdään jalan marssivien osastojen lisäksi noin 90 ajoneuvoa, jotka marssivat taisteluosastokokoonpanossa.

md500_net_puolustusvoimatOhimarssissa suoritetaan ylilennot Ilmavoimien McDonnell Douglas (Boeing) F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjillä ja BAE Systems Hawk-suihkuharjoituskoneilla sekä Maavoimien NH Industries NH90 -kuljetushelikoptereilla ja Hughes MD500 -kevythelikoptereilla (vasemmalla).

Paraatin vastaanottaa Maavoimien komentaja kenraaliluutnantti Seppo Toivonen ja paraatijoukkoja komentaa Maavoimien esikuntapäällikkö kenraalimajuri Jorma Ala-Sankila. Kenttähartauden pitää katselmuksessa Maavoimien kenttärovasti Vesa Aurén. Paraatin järjestelyistä vastaa tällä kertaa Kainuun prikaati.

Paraatipäivän tapahtumat alkavat seppeleenlaskutilaisuudella Kajaanin kirkkopuistossa. Paraatikatselmus järjestetään Kajaanin Liikuntapuistossa ja ohimarssi Pohjolankadulla.

Katselmuksen jälkeen yleisölle esittäytyy Liikuntapuiston yllä NH90-kuljetushelikopteri. Kaikella paraatin ilmatoiminnalla on säävaraus

Puolustusvoimien monipuolinen kalustonäyttely järjestetään Kajaanin kauppatorilla. Maavoimien toimintanäytös järjestetään Suvantopuistossa. Toimintanäytöksessä esitellään maavoimien taisteluosastojen liikkuvuutta, tulivoimaa ja muita suorituskykyjä.

utti_avoimet2Toimintanäytökseen sisältyy Utin jääkärirykmentin NH90-kuljetushelikopterin esittely ja erikoisjääkäreiden köysilaskeutuminen (kuvassa oikealla). Paraatipäivän kaikilla lennoilla on säävaraus.

Yleisön toivotaan saapuvan Liikuntapuiston paraatikatselmukseen hyvissä ajoin ennen paraatijoukkojen järjestymistä.

Ennen katselmusta yleisöllä on mahdollisuus nauttia ilmaisesta hernekeittotarjoilusta Kajaanin Liikuntapuistossa. Sotilaskodilla on myös myyntipisteet Liikuntapuistossa ja Kajaanin kauppatorilla.

Paraatipäivän ohjelma tiistaina 6.12.2016:

klo 9.15 Seppeleenlasku Kajaanin kirkkopuistossa
klo 10.00 Juhlajumalanpalvelus Kajaanin kirkossa
klo 10-15 Kalustonäyttely Kajaanin kauppatorilla
klo 10-13 Hernekeittotarjoilu Liikuntapuistossa
klo 11.30 Paraatijoukot järjestyvät katselmusta varten, Liikuntapuisto
klo 12.00 Paraatikatselmus Liikuntapuistossa
klo 12.30 NH90-kuljetushelikopterin lento, Liikuntapuisto (säävaraus)
klo 13.15 Ohimarssi Pohjolankadulla
klo 14.15 Maavoimien toimintanäytös Suvantopuistossa.