Matkustamon elektroniikkakielto tietyillä lennoilla laajenemassa Englantiin

Finnair_PED_2(päivittynyt 19.00) Brittimedian mukaan Yhdysvaltojen kielto tuoda elektronisia laitteita matkustamoon on laajenemassa Englantiin. Se koskee BBC:n mukaan kuudesta maasta tulevia lentoja. Matkapuhelimet sallitaan, muut elektroniset laitteet on kuljetettava ruumassa matkatavaroissa.

Jo Yhdysvaltojen uusi yllättäen tullut ja nopeasti voimaan tuleva määräys on herättänyt hämmennystä. Se koskee kymmentä lentokenttää ja yhdeksää lentoyhtiötä Lähi-Idässä ja Afrikassa ja niiltä Yhdysvaltoihin tulevia suoria lentoja (lue lisää linkistä jutun lopussa).

Kun Englanti tulee mukaan, ihmetys lisääntynee edelleen. BBC:n mukaan maita onkin vain kuusi eli Turkki, Libanon, Jordania, Egypti, Tunisia ja Saudi-Arabia. Sen sijaan Yhdistyneet Arabiemiirikunnat ja Qatar eivät ole mukana listalla.

USA:n kielto koski kaikkea elektroniikkaa matkapuhelimia ja lääkinnällisiä laitteita lukuunottamatta. BBC:n mukaan Englantiin suuntautuvilla lennoilla matkustamoon ei saa tuoda elektronisia laitteita, joiden koko on suurempi kuin seuraavat mitat: pituus 16 cm, leveys 9,3 cm ja paksuus 1,5 cm.

Useimmilla matkustajilla on nykyään mukanaan joku kielletyistä laitteista: tabletti, kannettava tietokone tai kamera. Niitä luonnollisesti halutaan myös käyttää lennon aikana (jutun alussa arkistokuvassa).

Arvokkaiden laitteiden laittaminen koneen ruumaan menevään matkatavaraan on todennäköisesti melkoinen kynnys useimmille pelkästään katoamisvaaran takia. Kielto saattaakin jopa johtaa uudelleen reitityksiin, jos matkustaja katsoo laitteista luopumisen matkan ajaksi liian suureksi riskiksi.

Lisäksi ruumassa suurikapasiteettiset litium-ion-akut ovat jo sinällään vaaratekijä ja niiden kuljettamista onkin rajoitettu. Yhdysvaltain U.S. Department of Homeland Securityn uusi määräys perustunee kasvaneeseen terrorismin uhkaan.

Kansainvälinen lentokuljetusliitto IATA kertoo pyrkivänsä saamaan tarkempaa selvyyttä siihen, mitä Yhdysvaltain uusi määräys tarkoittaa. Englannin mahdollisesti voimaan tulevista rajoituksista ei ole vielä senkään verran tietoa.

Epäselvyyttä on myös siitä, koskeeko Yhdysvaltain kielto lentomiehistöjen omia laitteita. Eräiden arvioiden mukaan ne sallittaisiin, mutta tästäkään ei ole varmaa tietoa. T.T.

Lue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja aiheesta: