Medvedev: Venäjä saattaa sulkea ilmatilaansa jos Eurooppa lisää pakotteita

dmitrimedvedev_governmentruVenäjä ei sulje pois mahdollisuutta ilmatilan käytön rajoittamisesta vastatoimina lännen pakotteille, kertoo sanomalehti Vedomosti. Mahdollinen Venäjän ilmatilan sulkeminen olisi vaikea pala usealla eurooppalaiselle lentoyhtiölle Finnair mukaanlukien.

Pääministeri Dmitri Medvedevin Vedomostille antama haastattelu on maanantaina julkaistu englanniksi Venäjän hallituksen nettisivuilla. Siinä pääministeri on huolissaan etenkin energiasektoriin sekä rahoitusjärjestelmään kohdistuvista uusista pakotteista.

"Jos tällaisia asetettaisiin, meidän olisi vastattava epäsymmetrisesti. Olen hallituksen kokouksessa ottanut esiin muutamia vaihtoehtoja. Voisimme esimerkiksi käyttää liikennöimisrajoituksia", Medvedev sanoo haastattelussa.

"Uskomme, että meillä on ystävälliset suhteet kumppaneihimme ja sellaisten maiden lentoyhtiöt voivat vapaasti lentää Venäjän yli. Siitä huolimatta meidän olisi vastattava meihin mahdollisesti kohdistettaviin pakotteisiin", pääministeri totesi.

"Mikäli länsiyhtiöt joutuisivat kiertämään ilmatilamme se saattaisi johtaa monien kannattavuusrajalla keikkuvien lentoyhtiöiden konkursseihin".

Pääministeri Medvedev ei kuitenkaan pidä vaihtoehtoa hyvänä.

"Haluamme kumppaneidemme huomioivan myös tälläisen vaihtoehdon".


Trans-Siperian reitistön sulkeminen toisi mittavaa haittaa lentoyhtiöille

Airbus_A340_flyingSiperian ylilentojen loppuminen tai rajoittaminen merkitsisi takaiskua monen lentoyhtiön liikenteelle. Venäjän kiertäminen etelän kautta lienee tosin mahdollista, mutta se saattaisi edellyttää tankkausvälilaskua.

Lisäksi lentoaika kasvaisi joidenkin yhtiöiden verkostossa useilla tunneilla ja kustannukset kasvaisivat vastaavasti.

Finnairin Aasian strategia perustuu pitkälti Venäjän kautta lentämiseen. Kyseessä olisivat ainakin seuraavat reitit: Tokio, Osaka, Nagoya, Seoul, Peking, Shanghai, Xian, Chongqing, Hong Kong ja Delhi. Japaniin pääsisi edelleen todennäköisesti JAL:n siivin, joka ei ole eurooppalaisyhtiö.

Venäjän eteläpuolisilla alueilla sijaitsee lisäksi kriisipesäkkeitä kuten Ukraina ja Lähi-Itä. koko Ukrainan kiertävän lentoreitin valinta veisi lennot Georgian ja Armenian tai Turkin kautta edelleen Iraniin ja sieltä Afganistanin ja Pakistanin ylle missä Finnair operoi normaalistikin. Tarvittavien ylilentolupien saaminen saattaisi vaatia aikaa.

Medvedevin haastattelu: Government.ru

Lue myös: