Midnight Hawks lentää vuoden 2017 lentonäytöksissä Suomi 100 -erikoismaalauksessa

HW100_maalaus_Ilmavoimat_isoIlmavoimien Midnight Hawks -taitolento-osasto esiintyy Suomi 100 -juhlavuotena lukuisissa lentonäytöksissä ja yleisötapahtumissa. Merkkivuoden kunniaksi osaston Hawk-koneet saavat lentonäytöskaudelle 2017 ylleen sinivalkoisen erikoismaalauksen.

Vuosi 2017 on Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi ja merkkivuosi myös 20 vuotta Midnight Hawks -nimellä toimineelle Ilmavoimien taitolento-osastolle. 

Lentonäytöskaudella 2017 Ilmavoimat juhlistaa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuotta toteuttamalla Midnight Hawksin koneisiin sinivalkoisen erikoismaalauksen. Erikoismaalatut Hawkit nähdään ensimmäistä kertaa taivaalla Sotilasilmailusta ammatti -tapahtumassa Lapin lennostossa Rovaniemellä 12. toukokuuta.

Midnight Hawks on Ilmavoimien virallinen taitolento-osasto. Ilmasotakoulun Hävittäjälentolaivue 41:n lennonopettajista koostuva, neljällä BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskoneella lentävä Midnight Hawks vaalii Ilmavoimissa jo 1920-luvulla alkanutta lentonäytöksissä ja yleisötapahtumissa esiintyvien taitolento-osastojen perinnettä.

Ilmavoimat_MH2007_VTuokkoRyhmä on kansainvälisestikin tunnettu tiiviissä vinoneliömuodostelmassa lennettävästä näytösohjelmastaan. Vuonna 1996 osaston ohjaajien ideoima nimi juontaa juurensa vuosina 1945–2012 Kauhavan Ilmasotakoululla (myöh. Lentosotakoulu) järjestettyyn Lentäjien juhannukseen. Se huipentui maailmanlaajuisestikin ainutlaatuiseen, keskiyön auringossa lennettyyn lentonäytökseen.

Osaston johtaja kapteeni Marc Fussin mukaan maalauskaavio on Ilmavoimien ja Midnight Hawksin kunnianosoitus Suomen itsenäisyyden puolesta taistelleille.

"Suomen itsenäisyys on iso asia ja kunnia siitä kuuluu sotiemme veteraaneille. On hienoa, että voimme tuoda itsenäisyyden juhlavuotta esiin myös tällä tavalla esiintyessämme kotimaassa ja ulkomailla", kertoo Fuss.

Lentoesityskäyttöä varten maalataan kaikkiaan kuusi harmaata Hawk Mk 51- ja 51A-konetta. Maalauksen alkuperäisideasta vastaa ilmailuvalokuvaaja Mikko Maliniemi, joka on suunnitellut useita maalauskaavioita yleis-, liikenne- ja sotilaslentokoneisiin.

Maalaustyön toteuttaa ilmavoimien Hawk-kaluston huolto- ja muutostöistä vastaava Patria Aviation.

Hawk_erikoismaalaus2_ilmavoimatEnsimmäinen maalattavista koneyksilöistä, HW-341, siirtolennettiin kotitukikohdastaan Tikkakoskelta Patria Aviationin Jämsän Hallin toimipisteeseen maanantaina 18. huhtikuuta.

Hävittäjälentolaivue 41 vastaanotti maalauslinjalta valmistuneen koneen 2. toukokuuta ja siirsi sen takaisin Tikkakoskelle. Maalaus viimeistellään vielä myöhemmin lippukuvioon liitettävällä leijonavaakunalla sekä koneen pyrstöön kiinnitettävällä osastonumerolla.

Midnight Hawks esiintyy kaudella 2017 yhteensä kymmenessä kotimaisessa ja yhdessä ulkomaisessa yleisötapahtumassa. Helsingissä osasto nähdään kahdesti kesäkuussa.

Maailmalla monet ilmavoimat esittelevät näyttävästi erikoismaalattuja hävittäjiä jopa vuosittain. Suomessa linjana on ollut, että sotilaskoneet pidetään hillityn harmaassa naamiomaalauksessa. Koneita on toisinaan nimetty, mutta nämäkin tekstit ovat olleet varsin pieniä.

Ainoa poikkeus on Saab 35 Drakenin käytöstä poiston yhteydessä tehty epävirallinen 1972 - 2000 -erikoismaalaus. Kone oli päältä keltainen ja alta musta. Yläpuolta koristi Hävittäjälentolaivue 11:n tunnuksen visentti. Tämä DK-215 esiintyi Turun lentonäytöksessä ja Kauhavan Lentäjien juhannuksessa vuonna 2000. Kuvia koneesta.

Lue myös: