Miehittämätön X-47B-taistelukone teki onnistuneen läpilaskun lentotukialukselle (video)

x47_1_touchandgo5net_usnavyNorthrop Grumman X-47B on perjantaina tehnyt onnistuneen läpilaskun kulussa olevalle lentotukialus George H.W. Bushille Yhdysvaltain Atlantin rannikon läheisyydessä. Kolme päivää sitten sama kone laukaistiin katapultilla tukialukselta ensimmäisenä miehittämättömänä ilma-aluksena.

X-47B on UCAS eli Unmanned Combat Air System. Konetta on testattu jo pitkään maatukikohdassa, jonne on rakennettu lentotukialusta vastaavat olosuhteet. Lentoonlähdöt katapultista ovat sujuneet hyvin, mutta laskut jarruvaijeriin eivät aina ole olleet yhtä menestyksekkäitä.

x47_1_touchandgo2net_usnavyKoneen jarrukoukkua onkin jouduttu suunnittelemaan uudelleen. Nyt tehty läpilasku kuitenkin osoittaa, että miehittämätön järjestelmä on jo saavuttanut kehitysvaiheen, jossa lopullinen tukialuslasku on vain ajan kysymys.

Nyt X-47B tuli laskuun täsmälleen tarkoitettuun kohtaan lentokannella. Jarrukoukkua ei kuitenkaan oltu laskettu ja kone kiihdytti uudelleen nousten ilmaan.

Kone teki ensin useita matalalähestymisiä ja niiden jälkeisiä ylösvetoja kohti lentokantta. Julkaistun videon perusteella vaikuttaa siltä, että läpilaskuja tehtiin enemmän kuin yksi.

Luottamus ilman miehitystä operoitavan koneeseen on Yhdesvaltain merivoimiessa jo niin vakaalla pohjalla, että lentokannella oli runsaasti henkilöstöä seuraamassa historiallista laskeutumista.

 

Lue myös: