Model 76 Voyagerilla välilaskutta ja tankkaamatta maailman ympäri lentänyt Dick Rutan on poissa

DickRutan_USAFEnsimmäisen suoran ja ilman polttoainetäydennystä maailman ympäri lentokoneella lentänyt Dick Rutan on poissa. Hän lensi 1980-luvulla ennätyslennon Burt Rutanin suunnittelemalla Model 76 Voyager -koneella yhdessä Jeana Yeagerin kanssa.

Amerikkalainen sotilasilmailija, Vietnamin sodan veteraani, koelentäjä ja seikkailija Richard Glenn Rutan menehtyi 3. toukokuuta 2024 85 vuoden iässä. Dick Rutan oli kuuluisan lentokonesuunnittelija Burt Rutanin veli.

Voyager_NasaDick Rutan muistetaan erityisesti Model 76 Voyager -koneen ennätyslennosta, jonka hän toteutti Jeana Yeagerin kanssa vuonna 1986. Kyseessä oli FAI:n ja AOPA:n hyväksymä välilaskuton lento maailman ympäri ilman tankkausta. 14. joulukuuta 1986 Edwardsin lentotukikohdasta matkaan lähtenyt ennätyslento kesti yhdeksän päivää, kolme minuuttia ja 44 sekuntia. Rutan ja Yeager saivat suorituksestaan vuonna 1986  arvostetun Collier Trophyn.

Kaikkiaan kaksi kertaa päiväntasaajan ylittänyt ennätyslento oli pituudeltaan 40 211 kilometriä. Koneen lentonopeus oli matkan aikana keskimäärin noin 185 km/h. Ennätyslento lähes kaksinkertaisti pituudellaan edellisen ennätyslennon, joka oli vuonna 1962 Boeing B-52 -pommikoneella suoritettu operaatio.

Etu- ja takapotkurilla varustettu Model 76 Voyager -kone (N269VA) on esillä Washington D.C.:ssä National Air and Space Museumin kokoelmissa. Voyagerin lentoolähtöpaino oli yli kymmenkertainen sen rakenteelliseen painoon nähden ja samalla vastus oli pienempi kuin millään silloisella moottoroidulla ilma-aluksella.

Vastaavan maailmaympärilennon toteutti vuonna 2005 myös Steve Fosset. Hänen käyttämänsä Virgin Atlantic GlobalFlyerin suunnittelija oli suunnitellut Scaled Composites ja Burt Rutan. Fossetin lento kesti 67 tuntia.

Rutans_1Vuonna 1997 Dick Rutan lensi Mike Melvillin kanssa maailman ympäri kahdella itserakennetulla Rutan Long-EZ -koneella Maailman ympäri 80 yössä -hankkeessa. Osa operaation yksittäisistä lennoista kesti yli 14 tuntia.

Sotilasurallaan Dick Rutan lensi Vietnamissa North American F-100 Super Sabre -hävittäjällä yli 100 lentotehtävää. Hän sai mittavista suorituksistaan Vietnamissa lisänimen Misty 40.

Vuonna 2022 Mojaven Air & Space Port nimettiin uudelleen Rutan Fieldiksi kunnoittamaan Rutanin veljesten mittavia ilmailusaavutuksia. MH