Montenegro Airlinesin toiminta loppui - valtio ei lähtenyt rahoittamaan lentojen jatkumista

4O-AOA_240120Montenegro Airlines lopetti toimintansa 26. joulukuuta. Pitkään talousvaikeuksissa ollut Montenegron kansallinen lentoyhtiö ei saanut enää tukea valtiolta. Noin 360 lentoyhtiön työntekijää menettää työpaikkansa. Uutta yhtiötä suunnitellaan kuitenkin perustettavaksi vuoden 2021 aikana.

Montenegro Airlines ilmoitti 26. joulukuuta keskeyttävänsä kaiken suunnittelemansa lentoliikenteen. Syynä on rahoitustilanne, sillä maan hallitus ilmoitti 24. joulukuuta, ettei se rahoita yhtiön toiminnan jatkumista. Montenegron hallituksen mukaan lentoyhtiön päästäminen selvitystilaan ei ollut väistettävissä. Viimeiseksi lennoksi jäi joulupäivän lento Belgradista Podgoricaan.

Montenegro Airlines on tehnyt tappiota ainakin viiden edellisen vuoden ajan. Palkanmaksun se oli joutunut keskeyttämään työntekijöilleen syyskuun 2020 jälkeen. Koronaviruspandemia vähensi liikevaihtoa jopa 80 prosentilla edellisvuoteen verrattuna. Maaliskuussa 2020 yhtiö keskeytti lentonsa kokonaan koronaviruspandemian seurauksena.

Montenegro Airlinesin toiminnan jatkamiseksi suunniteltu kuuden vuoden ajalle jakautuva 155 miljoonan euron rahoituspaketti keskeytyi EU-komission väliintuloon. Asiasta komissiolle oli valittanut Ryanair. Montenegron kansallinen lentoyhtiö oli saanut rahoituspaketista 43 miljoonaa euroa. Jo aiemmin ainakin vuonna 2012 Montenegro Airlines oli saanut uudelleenjärjestelyrahoitusta 35,6 miljoonaa euroa.

4O-AOP_131018Vaikka lentoyhtiön toiminta on nyt lopetettu, on maan hallituksen mukaan kansallisella lentoyhtiöllä kuitenkin merkitystä maan liikenneyhteyksille. Se kuljetti edellisvuonna maahan 50 prosenttia Montenegroon saapuneista turisteista. Suunnitelmissa onkin perustaa uusi lentoyhtiö vuoden 2021 aikana ja sen perustamiseen on varattu 30 miljoonaa euroa.

Arviot uuden lentoyhtiön perustamisen aikataulusta vaihtelevat kuuden ja yhdeksän kuukauden välillä ja lentojen odotetaan alkavan vuoden 2022 aikana. Edessä on uusien lähtö- ja saapumisaikojen hakeminen, sillä nykyiset Montenegro Airlinesin slotit menetetään yhtiön toiminnan loppuessa.

Montenegro Airlines oli perustettu vuonna 1994 ja lennot se aloitti vuonna 1997. Yhtiön laivastossa on kolme Embraer 195- ja yksi Fokker 100 -suihkukone. Kohteita yhtiön verkostossa oli noin kolmekymmentä. Vuonna 2019 Montenegro Airlines kuljetti ennätysmäärän matkustajia, joita oli 657 276. Koko noin 25-vuotisen historiansa aikana yhtiö kuljetti noin 10 miljoonaa matkustajaa.