Nelostie avautui tieliikenteelle etuajassa - Hanki 24 -ilmaoperaatioharjoitus jatkuu muissa tukikohdissa

Hanki24_HN_1Ilmavoimat avasi Nelostien Tikkakoskella tieliikenteelle jo torstaina 29. helmikuuta. Käynnissä oleva valtakunnallinen Hanki 24 -ilmaoperaatioharjoitus jatkuu muissa tukikohdissa 2. maaliskuuta saakka. Ilmavoimat arvioi jo aiemmin, että suotuisissa olosuhteissa Valtatie 4 voitaisiin avata ennen suunniteltua takarajaa.
 
Hanki24_HN_2Nelostie on jälleen avattiin tieliikenteelle Tikkakosken ja Vehniän välillä jälleen illalla 29. helmikuuta. Hanki 24 -harjoitus päättyi nousutiellä hieman aiottua aikaisemmin ja kiertotiejärjestelyt on purettu. Nelostien varalaskupaikalla toiminut Ilmasotakoulu kiitti autoilijoita tien lainasta tukikohtakäyttöön.
 
Tikkakosken uusi varalaskupaikka ja tukikohta-alue otettin kokonaisuudessaan käyttöön Hanki 24 -harjoituksessa. Ensimmäisen kerran vielä keskeneräistä varalaskupaikkaa käytettiin jo Kesäbaana 23 -harjoituksessa heinäkuussa 2023.

Ilmasotakoulu osallistuu Hanki 24 -harjoitukseen kiinteän taistelutukikohdan joukoilla sekä operoimalla Tikkakosken, Vaasan sekä Kokkola-Pietarsaaren tukikohdista.

Hanki 24 on Ilmavoimien vuoden 2024 valtakunnallinen pääsotaharjoitus, johon osallistuu yhteensä noin 40 lentokonetta. Niistä 30 on F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä, joiden lisäksi mukana on Hawk-suihkuharjoituskoneita sekä Ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskonekalustoa.

Hanki24_HN_3Harjoituksen päätukikohdat ovat Tikkakoski ja Rovaniemi. Niiden lisäksi käytössä ovat Oulun, Pudasjärven, Vaasan ja Kokkola-Pietarsaaren lentokentät sekä Kallaxin tukikohta Ruotsin Luulajassa. Nelostien varalaskupaikan lisäksi harjoituksessa on operoitu Rovaniemellä myös Norvatien (maantie 9523) varalaskupaikalta.

Hanki 24 -harjoituksessa vastustajan rooleissa lentävät Hornetit ja Hawkit operoivat Karjalan lennoston Rissalan tukikohdasta koko harjoituksen ajan. Punaisten joukkojen tukeutumiskyvyn tuottavat Karlajalan lennoston sekä Ilmasotakoulun lentotekniikkalaivueet.

Ilmaoperaatioharjoituksessa koulutetaan henkilökuntaa, varusmiehiä ja reserviläisiä toimimaan kaikissa Suomen ilmapuolustuksen tehtävissä haastavissa talviolosuhteissa. Harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 40 lentokonetta ja 3 800 sotilasta, joista noin 2 300 on reserviläisiä.

Lue myös: