Norwegian ja Norjan puolustusvoimat biopolttoaineyhteistyöhön - mukana suomalainen St1

Norwegian_737_2xNorwegian voitti Norjan puolustusvoimien lentoliikennettä koskevan sopimuksen, jonka mukaisesti Norwegian käyttää puolustusvoimien lennoilla jatkossa biopolttoainetta yhteensä 15 prosenttia. Sopimus kattaa yli miljoona lentomatkaa vuoteen 2028 mennessä.

Ensimmäinen biopolttoainetankkaus Norwegianin lentokoneeseen Norjan puolustusvoimien lentomatkalla on toteutettu Ålesundin Vigran lentokentällä.

Norjassa ei ole tällä hetkellä omaa biopolttoainetuotantoa ilmailukäyttöön. Varmistaakseen, että sopimus edistää paikallista kysyntää, puolustussektori vaatii, että tankkauksen on tapahduttava Norjassa. Norwegian ostaa biopolttoainetta St1:n hiljattain käynnistämältä biojalostamolta Göteborgista Ruotsista.

Ålesundin lentokentälle on toimitettu miljoona litraa biopolttoainetta yhteistyössä suomalaisen energiakonserni St1:n ja polttoainetoimittaja AFSN:n kanssa. Biopolttoaine kattaa 15 prosenttia puolustussektorin yli 250 000 työmatkan kokonaiskulutuksesta vuonna 2024 ja vähentää CO2-päästöjä tänä vuonna yli 2 000 tonnia.

Osapuolten välinen sopimus on lajissaan Norjan historian suurin ja todennäköisesti ensimmäinen laatuaan Nato-maiden keskuudessa. Sopimus sisältää vaatimuksen, jonka mukaan 15 prosenttia puolustussektorin liikematkojen polttoaineesta on oltava biopolttoainetta tai muita vähäpäästöisiä polttoaineita. Lisäksi kaikki sopimuksen mukaiset biopolttoaineet on tankattava Norjassa.

"Tämä uraauurtava sopimus on tärkeä askel Norjan puolustussektorin ilmasto- ja ympäristöstrategiassa. Alan tavoitteena on vähentää CO2-päästöjä 20 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteen saavuttamiseksi liikematkustuksen sekä hävittäjä- ja valvontalentojen päästöjen vähentäminen on keskeistä. Olen kiitollinen siitä työstä, jolla tietä on tasoitettu tämän sopimuksen osalta", sanoi puolustusvoimien komentaja Eirik Kristoffersen.

"Norjan puolustussektori näyttää tässä tietä. Kaikki sopimuksen osapuolet voivat olla ylpeitä luomastaan mallista, joka on maailman kärjessä. Toivomme, että sekä julkinen että yksityinen sektori seuraavat esimerkkiämme tulevaisuudessa", sanoi Norwegianin toimitusjohtaja Geir Karlsen.

Sopimusta hallinnoiva Norjan puolustusmateriaalivirasto vahvistaa, että Norja on alan eturintamassa.

"Olemme työskennelleet teollisuuden, eri organisaatioiden ja asiantuntijoiden kanssa tämän tarjouskilpailun laatimiseksi liikematkustustamme varten. Olemme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen ja tarjouskilpailu on jo saanut kansainvälistä huomiota", kertoo Norjan puolustusmateriaaliviraston hankintajohtaja Per Arne Johnsen.

"Biopolttoaineiden saatavuus on tärkeää ilmaston kannalta, ja samalla haluamme lisätä polttoaineen toimitusvarmuutta. Puolustussektori haluaa helpottaa tämäntyyppisten polttoaineiden tuotannon lisäämistä Norjassa", jatkoi puolustusvoimien komentaja Kristoffersen.

Puolustussektorin arvioidaan tekevän noin 250 000 matkaa vuodessa. Sopimus on nelivuotinen ja se on alkanut helmikuusta 2024. Sopimus lisää Norjan biopolttoaineiden kulutusta lähes 20 prosenttia. Puolen prosentin sekoitusmandaatti vastaa noin 5,4 miljoonaa litraa biopolttoainetta vuonna 2023, kun taas puolustussopimus vastaa miljoonaa litraa.