Norwegian teki voitollisen vuosituloksen jo seitsemännen kerran peräkkäin

NorwegianNorwegian teki vuonna 2013 voitollisen 437 miljoonan Norjan kruunun tuloksen ennen veroja (EBT). Yhtiön viimeinen vuosineljännes jäi kuitenkin 283 miljoonaa kruunua tappiolliseksi. Viime vuoden aikana yhtiö kasvatti matkustajamääriään ja laajeni kansainvälisesti sekä aloitti kaukoliikenneoperaatiot.

 Norwegianin tulos vuodelta 2013 oli ennen veroja 437 miljoonaa Norjan kruunua eli noin 52 miljoonaa euroa. Laskua oli kuitenkin verrattuna edellisvuoden 623 miljoonan kruunun tulokseen verrattuna. Yhtiön liikevaihto kasvoi 21 prosentilla 15,6 miljardiin kruunuun.

"Meillä on ollut huomattavia ja odottamattomia kustannuseriä kaukoliikenteen käynnistämisessä. Koneiden toimitukset ovat viivästyneet ja niissä on ollut useita teknisiä ongelmia. Tulokseen on vaikuttanut myös heikko Norjan kruunu", kommentoi tulosta Norwegianin toimitusjohtaja Bjørn Kjos.

DreamTour_11"On kuitenkin selvää, että liiketoimintamallimme toimii ja on linjassa strategiamme kanssa. Operaatioista saatava tuotto on vahva. Olemme leikanneet kustannuksiamme ja lisänneet kapasiteettia säilyttäen täyttöasteemme."

"Kova kilpailutilanne tietyillä reiteillä vaikuttaa hintatasoon mutta Norwegian on valmistautunut kilpailuun", Kjos päättää.

Norwegian on kasvattanut markkinaosuuksiaan kaikilla alueilla. Vuoden 2013 aikana yhtiön tarjoamat matkustajakilometrit (ASK) kasvoivat 32 prosentilla. Matkustajamäärä kasvoi edellisvuodesta kolmella miljoonalla nostaen kokonaismäärän jo 20,7 miljoonaan matkustajaan.

Koko vuoden matkustajatäyttöaste oli 78 prosenttia edellisvuoteen verrattuna laskua oli prosentin verran. Keskimääräinen lennon pituus kasvoi vuoden takaiseen verrattuna 11 prosenttia. Lähtötäsmällisyys oli 83 prosenttia ja lähtöluotettavuus 99,2 prosenttia.

Kaukoliikenteen käynnistäminen vaikutti kustannuksiin huomattavasti. Vaikutus koko vuoden tulokseen oli 216 miljoonaa kruunua. Kustannukset tulivat wetlease-toiminnasta, polttoaine- ja majoituskuluista sekä myöhästymisistä aiheutuneista matkustajakuluista.

Koko vuoden polttoainekulut kasvoivat 39 prosentilla 4,7 miljardiin kruunuun. Suuret kasvuluvut johtuvat pääosin liikenteen lisäämisestä. Kaikkiaan operaatiokustanukset kasvoivat vuoden aikana 17 prosentilla.

Vuoden viimeisen neljänneksen aikana yhtiön matkustajamäärät kasvoivat huimat 20 prosenttia 5,25 miljoonan matkustajaan. Q4:n aikana kapasiteetti kasvoi 41 prosenttia ja täyttöaste parani yhdellä prosentilla. Täsmällisyys, sisältäen kaukoliikenneoperaatiot oli 83 prosenttia. Viimeisen neljänneksen aikana Norwegian onnistui laskemaan yksikkökustannuksiaan kuudella prosentilla.

 

Kasvu jatkuu

Norwegian odottaa kasvattavansa tarjontaa (ASK) kuluvan vuoden aikana 40 prosentilla. Alkuvuoden varaustilanne näyttää yhtiön mukaan tyydyttävältä. Kilpailluilla markkinoilla on tarkoitus pärjätä yksikkökustannuksia alentavalla kalustolla. Mikäli polttoaineen hinta säilyisi 950 dollarissa per tonni pitäisi yksikkökustannusten (CASK) laskea 0,4 kruunuun.

 Vuoden aikana yhtiö vastaanottaa 14 Boeing 737-800 -konetta. Kaukoliikenne laivaston on määrä kasvaa seitsemään koneeseen vuoden loppuun mennessä.

Kevään aikana avataan myös uudet liikenteen solmukohdat Barcelonaan ja Madridiin. Nykyisellään yhtiöllä on Pohjolan ulkopuolella liikenteen solmukohdat Malagassa, Alicantessa, Las Palmasissa, Teneriffalla ja Lontoossa. 

 Lue myös: