OTKES aloittaa tutkinnan CSA:n Airbusin savuhavainnosta ja evakuoinnista

CSA_evac_2Onnettomuustutkintakeskus on päättänyt käynnistää turvallisuustutkintalain nojalla tutkinnan 3. elokuuta tapahtuneesta vakavasta vaaratilanteesta. Ennen lentoonlähtöä havaittiin savua Airbus A319 -koneen matkustamossa. Kone päätettiin evakuoida käyttämällä hätäliukumäkiä.

Tsekkiläisen Czech Airlines -lentoyhtiön (CSA) Airbus A319 -matkustajakone (Skyteam-erikoisväritykseen maalattu OK-PET, otsikkokuvassa) evakuoitiin iltapäivällä Helsinki-Vantaan rullaustiellä kiitotien 22R läheisyydessä. Paikalla oli 13 sammutusyksikköä ja kahdeksan ambulanssia.

Kone oli lähdössä lennolle OK481 Prahaan. Raportti savun hajusta tuli matkustamosta riveiltä 6-7. Ilmassa oli myös näkyvää savua. Airbusissa oli kaikkiaan 135 matkustajaa ja viisi miehistön jäsentä.

Vaaratilanne ei aiheuttanut henkilövahinkoja, jotka olisivat vaatineet sairaalahoitoa. Evakuoinnin yhteydessä useat matkustajat ottivat mukaansa matkatavaroita.

Airbus A319 -koneessa on kaksi ilmastointijärjestelmää (pack 1 ja pack 2). Ne sijaisevat siipien tasalla matkustamon alapuolella. Ilma kulkee näistä putkistojen ja sekoitusyksikön kautta mm. matkustamoon. Toinen näistä kahdesta järjestelmästä vikaantui rullauksen aikana ja aiheutti savuhavainnon.

Tapahtumassa mukana ollut Airbus A319 siirtolennettiin tyhjänä Prahaan sen jälkeen, kun siihen oli vaihdettu uudet lennontallentimet onnettomuustutkijoiden irrottamien tilalle.

Tutkintaryhmän johtajaksi nimetään liikennelentäjä Mika Kosonen ja jäseniksi palomestari Jaakko Niskala sekä purseri Sanna Winberg. Tutkinnan johtaja on ilmailuonnettomuuksien johtava tutkija Ismo Aaltonen. T.T.

Lue myös: