OTKES käynnisti alustavan tutkinnan sirkkelikopterin onnettomuudesta

hzh_poliisiOnnettomuustutkintakeskus on päättänyt käynnistää alustavan tutkimuksen onnettomuudessa, jossa Robinson R44 Raven II -helikopteri OH-HZH tuhoutui. R44 oli 16. toukokuuta iltayhdeksältä raivaamassa linjakatua Juuassa, kun sen moottori menetti yllättäen tehonsa ja kopteri putosi maastoon. Lentäjä selvisi hengissä lievästi loukkaantuen, vaikka ilma-alus murskaantui pahasti.

Robinson oli karsimassa oksia metsässä kulkevan sähköjohdon linjakadun reunoilta. Tämä tehdään kopterin alle joustavalla tangolla ripustetulla sahalla, jossa on laitteen mallista riippuen 6 - 9 polttomoottorin pyörittämää sirkkelin terää. Raivauksella pyritään vähentämään oksien aiheuttamia sähköhäiriöitä.

Linjasahaus on erittäin vaativaa lentotoimintaa. Siinä leijutaan matalalla, sahaa pitää liikuttaa tarkasti sähkölinjan läheisyydessä ja lentäjä joutuu tähystämään alas kurkottamalla oven ikkunan kautta. Moottorihäiriötilanteessa reagointiaikaa on minimaalisesti ja onnistunut autorotaatio vaikea suorittaa.

Robinson R44 Raven II on nelipaikkainen, yhdellä kuusisylinterisellä mäntämoottorilla varustettu helikopteri. Tyyppi ja sen pienempi kaksipaikkainen edeltäjä R22 ovat erittäin suosittuja pyöriväsiipisiä ilma-aluksia.

 

Video R44:stä raivaamassa linjakatua: YouTube