Pimeys houkuttaa kokeilemaan - Laserosoittimet aiheuttavat vakavia vaaratilanteita lentoliikenteelle

Laser_kampanja_2Suomen Lentäjäliitto FPA, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi ja Säteilyturvakeskus (STUK) haluavat muistuttaa laserosoittimien vaaroista. Erityishuolena on liikenne, sillä laserin aiheuttama häikäistyminen voi pahimmillaan johtaa vakaviin onnettomuuksiin niin ilmailussa kuin autoilussakin.

Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö ICAO on ilmaissut huolensa laserhäirinnästä ja kehottanut toimiin sen kitkemiseksi. Maailmalla on jo ollut tapauksia, joissa lentokonetta tai helikopteria on häiritty laserilla  laskeutumisvaiheessa ja ohjaava lentäjä on sokaistunut sen seurauksena.

Laserilla varustettuja välineitä on helposti saatavilla. Joulun aikaan lasereita tilataan ulkomaisista verkkokaupoista lahjaksi, ja moni tuo niitä tuliaisina ulkomaanmatkoilta. Vaarat ovat jääneet tiedostamatta. Laser on äärettömän vaarallinen osuessaan silmiin.

Laser_kampanja_1”Yhdessä Trafin ja STUKin kanssa haluamme muistuttaa, että laser ei ole lelu, ja toivomme, ettei kukaan vahingoita sillä itseään tai muita”, toteaa Hannu Korhonen, Suomen Lentäjäliiton turvatoimikunnan puheenjohtaja.

”Ammattiliikenteessä laserhäirintä voi olla kohtalokas. Läheltä piti -tilannekaan ei ole toivottava. Kaikenlainen laserhäirintä on lainvastaista liikenteen vaarantamista, ja kuuluu siten poliisille”, muistuttaa Korhonen.

Kuluvan vuoden aikana Suomessa on marraskuun loppuun mennessä raportoitu jo 58 laserhäirintätapausta.

”Meillä Suomessakin on jo jokunen lentäjä kokenut laserilla aiheutetun häikäistymisen, onneksi vaaratilanteilta on vältytty”, kertoo Tomi Tervo Suomen Lentäjäliiton turvatoimikunnasta.

”Lentokoneen tai helikopterin ohjaamon osoittelu laserilla on pelottava ilmiö, johon on puututtu laajasti myös kansainvälisesti. Myös lasten ja nuorten oma näkö voi olla vaarassa, kun leikitään laserilla, joka ei ole lelu. Pimeänä aikana hauskalta huvilta tuntuva leikki voi aiheuttaa suurta vahinkoa. Haluamme muistuttaa vakavasta asiasta näin joulun alla”, täsmentää Tervo.

Lue myös:

Trafi: Lentokoneiden laserhäirintä kasvussa

Lentoposti.fi:n aiempia uutisia laser-häirinnästä:

Artikkeli: Ilmaliikenteen laserhäirintä-tapaukset kasvussa myös Suomessa