Puola valitsi italialaisen Alenia Aermacchi M-346 -suihkuharjoituskoneen

M346_net_aleniaaermacchiPuolan puolustusministerio on valinnut italialaiseen Finmeccanica-ryhmään kuuluvan Alenia Aermacchin M-346 Master -suihkuharjoituskoneen. Sopimukseen kuuluu myös koulutusjärjestelmä ja tekninen tuki. Kaupan arvo on 280 miljoonaa euroa. Suomi tarjosi taannoin käytettyjä Hawkeja Puolalle samaan tarkoitukseen.

Lopullinen sopimus allekirjoitetaan vuoden 2014 alussa. Puola tilaa kahdeksan M-346-konetta kansainvälisen kilpailutuksen jälkeen. Lisäksi on sovittu neljän koneen optiosta. Maa hankkii myös simulaattoreita ja koulutukseen tarvittavia laitteita.

Kilpailutuksessa oli mukana kaksi muuta konetta. BAE Systems ja Lockheed Martin tarjosivat uutta Hawk T3 -versiota ja Korean Aerospace Industrie T-50 Golden Eagle -konetta.

Vuonna 2008 uutisoitiin, että Puola olisi kiinnostunut ostamaan käytettyjä Suomen Ilmavoimien BAe Hawk -koneita. Tässä yhteydessä mainittiin lukumäärä 16. Suomi oli tuolloin hankkinut uudempia sveitsiläisiä Hawk Mk66 -koneita. Kauppa jäi kuitenkin tekemättä.

Alenia Aermacchi M-346 on valmistajan mukaan ainoa uuden sukupolven suihkuharjoituskone, joka on optimoitu modernien suihkuhävittäjien ohjaajien koulutukseen. Puolalla on Lockheed Martin F-16 Block 52+ -hävittäjiä vanhojen MiG-29-koneiden ohella.

Kaikkiaan M-346-koneita on tähän mennessä tilattu 48 kappaletta. Asiakkaina ovat Italia, Singapore ja Israel.

Master perustuu Jakovlev Jak-130 -koneeseen, jonka Aermacchi ja venäläisyhtiö kehittivät yhteistyössä. Hanke käynnistyi 90-luvun alkupuolella. Nykyisin harjoituskonetta rakennetaan itsenäisesti Italiassa.