Puolustusvoimat ampui lauantaina ensi kertaa GMLRS-täsmäraketteja (video)

glmrs_maavoimat(Päivittynyt 2.12.) Puolustusvoimien valmius kauaskantoiseen tulenkäyttöön on aiempaa parempi uusien täsmäaseiden myötä. Maavoimien raskaan MLRS-raketinheittimen uusien GPS/Inertia-ohjattavien GMLRS-ampumatarvikkeiden teho ja tarkkuus on todennettu testiammunnassa Rovajärvellä lauantaina 1. joulukuuta.

Maavoimat on testannut onnistuneesti raskaan raketinheittimen aluevaikutteisten GMLRS AW -ampumatarvikkeiden (Guided Multiple Launch Rocket System Alternative Warhead) tehoa ja tarkkuutta kauaskantoisessa tulenkäytössä. Ammunnat toteutettiin lauantaina 1. joulukuuta Rovajärven harjoitusalueella (otsikkokuvassa ja video jutun lopussa).

MLRS_lockheedmartinPuolustusvoimien kauaskantoisessa vaikuttamisessa paikannettuihin maaleihin suunnataan tulta maalta, mereltä ja ilmasta. Raskas M270 MLRS -raketinheitin (Multiple Launch Rocket System, Suomessa 298 RSRAKH 06) on osa tätä kokonaisuutta.

Nyt toteutetussa ammunnassa testattiin Maavoimien kauaskantoisen tulenkäytön kykyjä. Raskaalla raketinheittimellä ammuttavat GMLRS-ampumatarvikkeet (valmistajan kuvassa oikealla) täydentävät tätä kokonaisuutta.

Aluevaikutteinen GMLRS AW -raketin esisirpaloitu taistelukärki levittää volframisirpaleita räjähtäessään kohteen yläpuolella. GPS-ohjautuvien rakettien maksimikantama on noin 80 kilometriä.

"Uusien ampumatarvikkeiden toimintakyky on nyt todennettu. GMLRS-raketit parantavat Puolustusvoimien valmiutta kauaskantoiseen vaikuttamiseen. Raketit mahdollistavat tarkan tulenkäytön aiempaa kauempaa ja parantavat kykyä koko maan puolustamiseen", kertoo tykistön tarkastaja, eversti Pasi Pasivirta.

Raskaan raketinheittimen GMLRS-ampumatarvikkeiden hankinnasta päätettiin vuonna 2016. Hankinnan ansiosta Maavoimilla on uutta, laaja-alaista vaikuttamiskykyä. Vuonna 2006 hankittujen raskaiden raketinheittimien käyttö on tehokkaampaa, ja niiden ampumatarvikevalikoima on monipuolisempi.

ATACMS_usarmySuomi ei ole tähän mennessä voinut hyödyntää vuonna 2007 vastaanotetun, Hollannista käytettynä ostetun tela-alustaisen M270 MLRS -järjestelmän tehokkainta M26-rakettia, koska se luokitellaan nykyisin kielletyksi rypäleaseeksi.

Yksi tällainen M26-kuorma-ammus kuljettaisi 644 M77 DPICM -ontelopanosräjähdettä (Dual-Purpose Improved Conventional Munitions) maalialueelle. Suomen MLRS-vaunuissa on ollut käytössä lähinnä harjoitus- ja miinaraketteja.

Suomen aikomus hankkia raketinheittimeen sopivia kauaskantoisia Lockheed Martin M57 Block 1A T2K ATACMS -tykistöohjuksia (Army Tactical Missile System, kuvassa vasemmalla) kaatui vuonna 2014 ilmeisesti aseiden kalliiseen hintaan. T.T.

Juttu päivittynyt 2.12: lisätty video AW-taistelukärjen vaikutuksista.

GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System)

  • Ampumatarvike on rakettikasetissa, joka on yleisesti standardoitu käytettäväksi raskaalla raketinheittimellä
  • Yksi raskas raketinheitin voidaan ladata kahdella kasetilla
  • Kasetissa on kuusi rakettia
  • GMLRS-ampumatarvikkeen ja raskaan raketinheitinjärjestelmän valmistaja on Lockheed Martin, USA

 

Guided Multiple Launch Rocket System Alternative Warhead -raketti

  • Aluevaikutteinen
  • AW-raketin taistelukärki on esisirpaloitu (volframi-sirpaleet)
  • Kantama 15 - 80+ km
  • GPS/Inertia -ohjaus