Pyöriväsiipisiä vieraita Oulun lentonäytökseen

Maavoimat_NH90_net_Perttu_KarivaloMaavoimien ilmailu ja Saksan merivoimat esittelevät laajasti helikoptereitaan Suomen Ilmailuliiton Tour de Sky -päälentonäytöksessä Oulussa 9.-10. elokuuta. Mukana ovat NH90, MD500 ja EC135P2+ -kopterityypit.

Kaksi Maavoimien ilmailun NH Industries NH90 -helikopteria sekä McDonnell Douglas (Hughes) MD 500 -kevythelikopteri saapuvat kesän 2014 Päälentonäytökseen Ouluun maavoimien erikoisjoukon Utin Jääkärirykmentin Helikopteripataljoonasta. Suomessa kootut NH90-kuljetushelikopterit ovat lentäneet Oulun lentoasemalta jo vuodesta 2008 syksyisessä meripelastusharjoituksessa, mutta suurelle yleisölle ne esittäytyvät paikkakunnalla nyt ensi kertaa.

Maanäyttelyssä on koko päälentonäytöksen ajan yksi NH90 yleisön tutustuttavana ja toinen lentää näyttävän esityksens' kumpanakin näytöspäivänä.

Maavoimat_MD500_net_Perttu_KarivaloMyös maavoimien MD 500 -kevythelikopteri lentää esityslennon. Vuoden 1997 päälentonäytöksessä Oulussa maavoimien MD 500 Syncro team oli yksi näytöksen suosituimpia esityksiä.

MD 500 -esityslentoa ei ole päälentonäytöksessä nähty vuosiin, joten soolo Oulussa onkin harvinaista nähtävää suurelle yleisölle. MD 500 on esillä myös maanäyttelyssä.

utti_avoimet2Helikopteripataljoona kouluttaa Puolustusvoimien helikopteritoiminnan edellyttämää henkilöstöä, ylläpitää lentovalmiutta, suorittaa puolustusvoimien palvelulentoja ja antaa virka-apua eri viranomaisille. Korkean teknologian joukkoyksikkönä Helikopteripataljoona kehittää myös lento-ohjelmistoja, koulutusohjeita ja helikopteritaktiikkaa.

Harvinainen vieras päälentonäytöksessä on Saksan Merivoimien Airbus Helicopters (Eurocopter) EC135P2+ -helikopteri, joka lennetään Ouluun pitkällä siirtolennolla Saksasta. Koneen toimintamatka on noin 600 km, joten helikopteri tekee useita välilaskuja.

Konetyyppi on sama, jota käytetään lääkärihelikoptereina eri puolilla Suomea. Saksan merivoimat käyttää EC135P2+ helikoptereita  merivoimien Sea King ja Lynx-helikoptereiden ohjaajien koulutukseen. Saksan merivoimien EC135P2+ helikopterit onmyös varustettu vinssillä ja niillä harjoitellaan meripelastustehtäviä.

 

Tour de Sky on Ilmailualan päätapahtuma Suomessa vuonna 2014. Suomen Ilmailuliiton vuoden 2014 päälentonäytös järjestetään 9.-10. elokuuta 2014 Oulun lentokentällä.

Se tuo Italian Ilmavoimien taitolento-osaston Frecce Tricolorin johdolla Ouluun sotilaskoneita, siviilikoneita, helikoptereita ja yleisilmailua Suomesta, Italiasta, Puolasta, Hollannista, Ruotsista, Tanskasta ja Norjasta.