Rajan Dornier avusti viikonloppuna öljypäästön torjunnassa Helsingin edustalla

oljy_rajavartiolaitosRajavartiolaitoksen Dornier Do 228 -valvontakone on osallistunut lauantaina ja sunnuntaina Helsingin edustalla havaitun öljypäästön laajuuden selvittämiseen. Koneessa on Swedish Space Systems MSS 6000 -järjestelmä, joka on tarkoitettu juuri tähän tehtävään. Lauantaina havaitun öljyn torjuntatoimet saatiin päätökseen sunnuntaina.

Rajavartiolaitoksen valvontalentokoneen sunnuntaina tekemän tiedustelun tulokset osoittivat, ettei öljyn määrä ole vesialueella lisääntynyt vaan se on päinvastoin vähentynyt. Meressä aamupäivällä valvontalennolta havaittu öljy sijoittuu Pihlajasaaren ja Melkin eteläpuolelle, jossa on useita pieniä irrallisia öljylauttoja puolen kilometrin päässä saarista.

Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivueen Turun Vartiolentueella on kaksi Dornier-konetta. Niihin hankittiin vuonna 2009 uudet valvontalaitteistot Ruotsista. Järjestelmä hyödyntää mereen joutuneen öljy havaitsemisessa sivukulmatutkaa (SLAR) sekä infrapuna/ultraviolettiskannereita. Lisäksi siihen kuuluu still- ja videokameroita.

MSS 6000 -järjestelmän avulla merialueiden valvonta tehostui ja lisäsi laittomien alusöljypäästöjen aiheuttajien kiinnijäämisriskiä. Öljypäästövalvonnan lisäksi kyseinen valvontajärjestelmä on myös ratkaisevan tärkeä Suomen öljyntorjunta-aluksille suuren öljyvahingon tapahtuessa.

Pimeällä ja muulloinkin huonon näkyvyyden vallitessa vain valvontalentokoneet voivat osoittaa keräysaluksille öljylauttojen sijainnin. Näin öljyntorjunta-alusten keräyskyky paranee huomattavasti.