Rajan Super Puma nosti traktorin jään läpi meren pohjasta - video YouTubessa

SuperPuma_raja_youtubeHelsingin kaupungin Liikuntaviraston auraustraktori upposi meren jään läpi helmikuussa 2012. Se oli auraamassa matkaluistelurataa Puotilanlahdelle. Kuljettaja ehti pelastautua jäälle. Traktori nostettiin kuiville 29. maaliskuuta Rajavartiolaitoksen Eurocopter (Aerospatiale) AS.332 Super Puma -meripelastushelikopterilla. Operaatiosta on nähtävissä hieno video YouTubessa.

Traktorin auroineen arvioitiin painavan pari tonnia ja siten se oli Super Puman nostokyvyn rajoilla. Sukeltajien kiinnitettyä nostoliinat ja traktorin noustua pintaan kahdeksan metrin syvyydestä se osoittautuikin ennakoitua painavammaksi.

Super Puma joutui leijumaan parikymmentä minuuttia avannon yläpuolella ja polttamaan kerosiiniä painon keventämiseksi. Näin yhdistelmän kokonaispaino saatiin sallittuihin rajoihin. Tämän jälkeen loppu operaatiosta sujui vauhdikkaasti ja traktorin kärsimiä vaurioita päästiin tutkimaan..

Erilaiset nostotyöt ovat koptereille rutiinia, mutta jään läpi tapahtuvia ei liiemmälti tule vastaan.

 "Ei tällaisia harjoitusmahdollisuuksia yleensä ole. Nosto oli erittäin harvinainen. Raskaan esineen nostoa merenpohjasta harjoitellaan siksi, että joskus voi tulla esimerkiksi sellainen tilanne, jossa auto on nostettava nopeasti merestä ylös", johtokeskusupseeri Keijo Parhiala kertoi OmaKaupunki.HS.fi:lle._

YouTube: Super Puma nostaa traktorin.

Omakaupunki.HS.fi:n kuvat