Rajavartiolaitokselle uusi tutkajärjestelmä merellä tapahtuvan helikopteritoiminnan johtamiseen

uvl10net_rajavartiolaitosCassidian, EADS-konsernin puolustus- ja turvallisuusyksikkö, toimittaa Suomen Rajavartiolaitoksen uuteen ulkovartiolaivaan TRS-3D-monitoimitutkan ilma- ja merivalvontaan.

Aluksen rakentaja STX Finland on tehnyt sopimuksen Cassidianin kanssa tutkan toimituksesta vuoden 2013 puoliväliin mennessä. Ulkovartiolaivan havainnekuvasta nyt valittu tutka vielä puuttuu, mutta sen sijoituksesta saa käsityksen alempana olevan ohjusvene Tornion kuvasta.

“Luotettavan valvontatiedon saaminen vaativissa rajaturvallisuustehtävissä Suomen rannikon hankalassa ympäristössä vaatii erittäin tehokkaita sensoreita. TRS-3D-tutkamme on osoittanut käytännössä olevansa oikea ratkaisu näihin haasteisiin”, sanoo Elmar Compans Cassidianin sensoreihin ja elektroniseen sodankäyntiin erikoistuneesta yksiköstä.

Tutkan avulla muodostetaan luotettavaa ja kattavaa tilannekuvaa Suomen rannikkovesien vaikeissa olosuhteissa. Sillä kyetään johtamaan helikopteritoimintaa sekä pelastusoperaatioita merellä.

Uusi STX:n Rauman telakalla rakennettava ulkovartiolaiva varustetaan myös keulassa sijaitsevalla helikopterikannella. TRS-3D-tutkaa voidaan hyödyntää myös kopterin ohjaamisessa laskuun.

Cassidian_TRS_3DTRS-3D on jo käytössä Merivoimien Hamina- ja Hämeenmaa-luokkien aluksissa. Niissä sitä käytetään mm. Umkhonto-ilmatorjuntaohjusten maalien määritykseen.

Tutkaa on toimitettu yli 60 kappaletta merivoimille ja rannikkovartiostoille eri puolilla maailmaa, mikä tekee siitä luokkansa markkinajohtajan. TRS-3D:n käyttäjiä ovat muun muassa Norjan rannikkovartiosto, Saksan merivoimat ja Yhdysvaltain rannikkovartiosto.