Räyskälän lentokentästä tuli viikonlopun ajaksi keskisuuri suomalainen kaupunki

suviseura1_SRKSuomen Rauhanyhdistysten Keskusliiton suviseurat  kokoaa Räyskälän lentokentälle Lopelle jopa 70 000 sanankuulijaa. Perinteinen kesätapahtuma vaatii huikeat järjestelyt onnistuakseen, mutta SRK:sta löytyy tarvittavaa kokemusta. Kenttäalueelle on rakennettu keskisuuren suomalaisen kaupungin tarvitsemat palvelut vain yhtä viikonloppua varten.

suviseura2_SRKTapahtuman pääjärjestäjänä tänä vuonna toimii Helsingin Rauhanyhdistys. Perjantaina näytti siltä, että odotukset osallistujamääristä saattaisivat jopa ylittyä.

Tosin aiempi arvio 70 000 ei suviseurojen historiassa ole edes suurimmasta päästä. Jo ennakkoarvion mukaan Räyskälässä on parhaillaan Suomen 14. suurin "kaupunki". Räyskälässä majoittuvia on arviolta 55 000, loput ovat päiväkävijöitä.

Liikennejärjestelyt vaativat oman osamisensa, sillä ajoneuvoja arvioidaan tulevan noin 13 000. Suomi on jaettu kolmeen sektoriin, joista tulijoille on osoitettu omat tuloväylänsä Räyskälään. Ruuhkilta ei toki vältytä, mutta kenttäalue täyttyi järjestelmällisesti ääriään myöten asuntoautoista ja - vaunuista. Majoitusta on myös metsissä ja lähistön pelloilla.

suviseura4_SRKSuviseuroja varten on oma sisäinen bussilinja, pankki, posti, elintarvikemyymälä, apteekki, lääkintähuolto, pelastuslaitos ja kaikki muu tarvittava infrastruktuuri kännyköiden latauspistettä myöten (kartta ja kuvat aukeavat isommiksi klikkaamalla).

70 000 ihmisen ruokahuolto ei mahdollista monipuolista ruokalistaa, mutta toimii. Kolmen perusruokalajin lisäksi saatavilla on toki myös pitsaa ja kesätapahtumien klassikkoa eli grillimakkaraa.

Tiedonkulusta ja saarnojen välityksestä vastaa Suviseuraradio, jota voi kuunnella myös tapahtuman nettisivujen kautta.

Räyskälä sijaitsee arvokkaalla pohjavesialueella, joten jätehuolto on hoidettava huolellisesti. Sama pätee peseytymispaikkoihin. Järvissä on uimakielto. Myös kentänlaitojen harvinaisten paahdealueiden luonnonsuojelusta on huolehdittu.

suviseura5_SRKVain muutamaa päivää varten rakennetun operaation laajuudesta kertoo esimerkiksi se, että lentokonehalliin pystytetyssä myymälässä on 17 kassalinjastoa. Suviseurat on myös kansainvälinen tapahtuma: lähes kaikki saarnat tulkataan seitsemälle kielelle.

Rakentamistyöt käynnistyivät jo viime syksynä metsäalueiden raivauksilla. Kaikki tapahtuu talkoovoimin.

Lentokentät ovat parhaita paikkoja suviseuroille, koska ne useimmiten sijaitsevat kovapohjaisessa kangasmaastossa. Pelloilta löytyisi suurempia aukeita, mutta sadesäällä ne muuttuvat velliksi. Muutamat suviseurat muistetaankin kävijöiden piirissä "saviseuroina" sateen yllätettyä leiriytyjät.

Kenttää ylläpitävälle Räyskälä Säätiölle suviseurat on tärkeä tulolähde, vaikka tapahtuma sijoittuukin keskelle parasta lentokautta. Paikalliset ilmailuyhdistykset ovat hakeutuneet suviseurojen ajaksi evakkoon muille lentopaikoille.

Räyskälä on kokonaan suljettu lentotoiminnalta 22.6. klo 09.00 - 5.7. klo 18.00. Rakennus- ja purkutyöt vaikuttavat toimintaan myös tuon ajan ulkopuolella (tietoja Räyskälä Säätiön nettisivulta).

 

Suviseurojen nettisivu